Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Καβάλα: Σε τριετή «καραντίνα» οι αγρότες που θα καίνε τα χωράφια τους


Χρηματικό πρόστιμο, διακοπή της επιδότησης και τριετής παρακολούθηση, θα είναι οι συνέπειες στους αγρότες που θα καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους.

Επιπτώσεις θα έχουν ακόμα και αυτοί, των οποίων τα χωράφια κάηκαν από πυρκαγιά που άρχισε σε διπλανή καλλιέργεια, αφού σύμφωνα με το νόμο θεωρούνται συνυπεύθυνοι.Η περίοδος της ανοχής για τους αγρότες που καίνε τα υπολείμματα των καλλιεργειών στα χωράφια τους έληξε. Στο εξής, όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων στα γραφεία του Παρατήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας στην πόλη της Καβάλας, οι αγρότες που θα παραβαίνουν το νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο, ή και με διακοπή της επιδότησης τους.
 
Το φαινόμενο της καύσης των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, είναι πιο έντονο στην περιοχή των τεναγών Φιλίππων. Γι’ αυτό και οι τρεις Δήμοι, στους οποίους υπάγονται γεωγραφικά τα τενάγη, ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Παγγαίου και ο Δήμος Δοξάτου Δράμας, ανέλαβαν πρωτοβουλία με σκοπό την ενημέρωση των αγροτών, πρωτίστως, για τις συνέπειες της καύσης των χωραφιών τους.

 Την πρωτοβουλία αυτή συντονίζει του Παράτημα Αν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), ενώ συμμετέχουν οι κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινωτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) , το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Φιλίππων και οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας. «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση έχει απολογιστικό χαρακτήρα. Εκτός, όμως, από την αποτίμηση των δράσεων που κάναμε, πρέπει να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Ήδη, έγιναν τρεις εσπερίδες, στους Δήμους που εμπλέκονται, στις οποίες συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες, με θέμα τις συνέπειες της καύσης των χωραφιών, ενώ διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό στους αγρότες και στους πολίτες. Ωστόσο, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Αν. Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, ενώ πρόσθεσε ότι άρχισε η καταγραφή των καμένων εκτάσεων στα τενάγη, με ακρίβεια τετραγωνικού μέτρου και επίκειται η επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες. «Η καταγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε και έπονται οι κυρώσεις. Αυτές μπορεί να είναι χρηματικά πρόστιμα, ή και διακοπή των επιδοτήσεων», σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε ότι οι παραβάτες αγρότες θα μπούνε σε τριετή «καραντίνα». «Οι κυρώσεις θέλουμε να είναι το τελευταίο αποτρεπτικό μέτρο. Από την πλευρά μου, δεσμεύομαι να παρακολουθώ τη διαδικασία της καταγγελίας που έγινε από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δεν θα κάνουμε πίσω», δήλωσε ακόμα.

 Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, ο οποίος εξέφρασε την επιφύλαξη του για το αποτέλεσμα της προσπάθειας ενημέρωσης των αγροτών. «Παρά την ενημέρωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο συνεχίζεται. Θεωρώ ότι πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα», είπε. 

Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Καβάλας, Θόδωρος Παπαδόπουλος, διατύπωσε την άποψη ότι η προσπάθεια ενημέρωσης άρχισε να αποδίδει. «Οι πυρκαγιές είναι ελάχιστες φέτος. Πιθανόν, οι αγρότες να κατάλαβαν ότι καίγοντας τα χωράφια τους, δεν καταπολεμούν τα έντομα που είναι εχθροί των καλλιεργειών, ή ότι είμαστε αποφασισμένοι να σταματήσουμε το φαινόμενο», επεσήμανε και ζήτησε να υπάρχει μία πιο συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των Δήμων, του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ο αξιωματικός της Π.Υ. Δράμας, σημείωσε, από την πλευρά του, ότι είναι δύσκολο να αποδειχθεί στο δικαστήριο ο δράστης που άναψε την πυρκαγιά σε ένα χωράφι. Γι’ αυτό και τις περισσότερες φορές οι κατηγορούμενοι αθωώνονται. «Το μοναδικό αποτρεπτικό μέτρο, είναι η καταγγελία στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διακοπή της επιδότησης», πρόσθεσε. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου