Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Άρτα: Έκθεση αφίσας «Το ’40 με τα μάτια του Σήμερα» από το 1ο Λύκειο Άρτας


Εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με στόχο να αναδειχθεί ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό καθώς και οι καταστροφικές συνέπειες αυτών των καθεστώτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου γενικού λυκείου Άρτας γιόρτασαν την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου με μία εναλλακτική εκδήλωση η οποία ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Στην αίθουσα «Σκουφάς» φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί έκθεση αφίσας με θέμα «Το ‘40 με τα μάτια του Σήμερα». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό διαγωνισμό, στον οποίο έλαβαν μέρος μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, σε υλοποίηση απόφασης του συλλόγου καθηγητών για έναν εναλλακτικής μορφής εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

 Η έκθεση θα παραμείνει στο «Σκουφά» μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στο κοινό της περιοχής να την επισκεφθεί. Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι τρεις πρώτες αφίσες. Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Μολώνη Δημήτρη, το 2ο βραβείο στους Δοϊτσίδη Χάρη και Κάτσενο Χρήστο και το 3ο βραβείο στην Ζολώτα Άννα. Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο, ευγενική προσφορά του Δήμου Αρταίων. Επίσης απονεμήθηκαν και τρεις έπαινοι για αφίσες υψηλής αισθητικής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αρταίων κ.κ. Φώτης Γεωργίου και Γρηγόρης Βλάρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άρτας κ. Θωμάς Τσιρογιάννης, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας κ. Αθανάσιος δήμος κ.ά. Την ομιλία εκφώνησε η φιλόλογος κα Χρύσα Ζαρκάδα.

Ο υπεύθυνος της γιορτής κ. Κώστας Κωσταβασίλης, φιλόλογος, ανέφερε: «Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια εκδήλωση εναλλακτικής μορφής προς ένδειξη σεβασμού και συνέχειας των αγώνων του χθες όπως τους βλέπουν οι μαθητές του σήμερα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και δείχνει ότι τα παιδιά προβληματίζονται πολύ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. Να τονίσομε ότι δεν χάθηκε ούτε μία εργατοώρα, ούτε μία σχολική ώρα μαθήματος. Τα παιδιά δούλεψαν εκτός σχολικού ωραρίου και δείχνει ότι, όταν έχουν κίνητρο, κάνουν πολύ σπουδαία πράγματα».
Τα συγχαρητήριά στους μαθητές και στους καθηγητές του σχολείου έδωσε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. κ. Δήμος ο οποίος ανέφερε: «Συγχαίρω το σχολείο και ιδιαίτερα τους μαθητές που συμμετείχαν στην έκθεση αφίσας και για το ταλέντο τους και κυρίως για την έμπνευσή τους και την συσχέτιση του σήμερα με το ’40. Δυστυχώς ζούμε και σήμερα μια οικονομική κρίση όπως έζησε ο κόσμος και μερικά χρόνια πριν το ’40 με τη μεγάλη οικονομική κρίση του ‘29-‘32. Εκείνη η οικονομική κρίση που μετατράπηκε και σε κοινωνική, πολιτική, ιδεολογική, οδήγησε στην ενδυνάμωση του φασισμού, στην άνοδό του στην εξουσία και στον παγκόσμιο πόλεμο. Σήμερα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν αυτή η κρίση που βιώνουμε να μην οδηγήσει επίσης σε χειρότερα προβλήματα από αυτά που ήδη ζούμε».

Ο αντιδήμαρχος κ. Γεωργίου ανέφερε: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια μέσα από την καρδιά μου σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν και παρουσίασαν αυτό το αποτέλεσμα, καθώς και στους καθηγητές τους που τους καθοδήγησαν άριστα προς αυτή την κατεύθυνση. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η ελληνική κοινωνία, η νέα γενιά δείχνει ότι και πρόταση και άποψη και απεριόριστες δυνατότητες διαθέτει, αρκεί να της δώσουμε τα ερεθίσματα, το χώρο και το χρόνο για να εκδηλώσει αυτές τις ανησυχίες και τις δεξιότητές της. Μία τέτοια δυνατότητα αποτελεί και αυτή η εναλλακτική εκδήλωση για τον εορτασμό της εθνικής επετείου του 1940, όπου τα παιδιά απ’ ότι πληροφορήθηκα, συμμετείχαν εθελοντικά και με ενθουσιασμό, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, παρουσιάζοντας ένα άριστο αποτέλεσμα. Το σχολείο δεν πρέπει να παρέχει απλώς και μόνο στείρες επιστημονικές γνώσεις αλλά πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία, να δίνει ερεθίσματα και να καλύπτει όλες τις ανησυχίες των παιδιών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου