Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Οι «αποκλεισμένοι» στο προσκήνιο του ΑΠΘ

Σε μια εποχή που το φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς διευρύνεται, το τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με 5 δήμους «γεφυρώνει» τι διαφορές μέσα από δράσεις και προβολές ταινιών. «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο» είναι το θέμα των εκδηλώσεων που ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν έως τις 14 Οκτωβρίου στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Ευόσμου - Κορδελιού.


Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εβδομάδα «Ο Λόγος των Αποκλεισμένων στον Κινηματογράφο» αποσκοπεί στον διάλογο με τους συμπολίτες μας και σε μια προσπάθεια διάχυσης των δράσεων ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό στην πόλη.

«Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, όπως αναφέρουμε και στην αφίσα μας, «Άνθρωποι προκαλούν τον αποκλεισμό και άνθρωποι θα τον ανατρέψουν» αναφέρει ο Σωτήρης Λαϊνάς από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ. Όπως εξηγεί, πρόκειται για μία δράση που διοργανώνεται για πρώτη φορά, με μηδενικό, σχεδόν, προϋπολογισμό και με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις προβολές ταινιών. «Επιπλέον, ο λόγος ανήκει μόνο στους αποκλεισμένους που μπορεί να είναι πρώην χρήστες ναρκωτικών, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σωματικά ή ψυχικά προβλήματα, άνεργοι ή μετανάστες» εξηγεί.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνεται συζήτηση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, ενημέρωση από την Ομάδα Προσβασιμότητας ΑΠΘ και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με τίτλο: «Όχι στον ρατσισμό και στον κοινωνικό αποκλεισμό... Λύση η αλληλεγγύη», ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η ανεργία στις μέρες μας» με τη συμμετοχή του Συμβουλίου Ανέργων και Επιχειρήσεων του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης, έκθεση έργων ζωγραφικής και κατασκευών των μελών του Συλλόγου «Μέριμνα Ζωής» όπως και θεατρικό παιχνίδι με τη συμμετοχή του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου