Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μετωπική σε ΑΠΘ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σφοδρές αντιδράσεις ξεσπούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ για τις προωθούμενες περικοπές των αποδοχών των διδασκόντων με τη διοίκηση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης να δηλώνει έτοιμη να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Αύριο μπαίνει και πάλι «λουκέτο» στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ 24ωρη απεργία εξήγγειλε και ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών. Μετά την αναστολή λειτουργίας της περασμένης Δευτέρας, η διοίκηση του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αποφάσισε να κλιμακώσει τις ενέργειές της για την έμπρακτη στήριξη του αγώνα των καθηγητών ΤΕΙ προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ηδη έχει εκφράσει την αντίθεσή της στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη μείωση των αποδοχών των διδασκόντων, υποστηρίζοντας πως «είναι άδικες και ισοπεδωτικές και σε συνδυασμό με το κούρεμα των ομολόγων PSI, το οποίο στέρησε τεράστια ποσά από τα ιδρύματα, οδηγούν με ακρίβεια σε έναν οικονομικό και ακαδημαϊκό μαρασμό». Με τον τρόπο αυτόν, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΤΕΙ-Θ, εξαντλούνται οι αντοχές των ακαδημαϊκών δασκάλων και υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. «Θεωρούμε ότι πλήττεται η εκπαιδευτική λειτουργία του ιδρύματος και μόλις ψηφιστεί η ρύθμιση θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωσή της», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του ΑΤΕΙ-Θ, Κωνσταντίνος Βαρσαμίδης. Μάλιστα, η διοίκηση αποφάσισε για αύριο την αναστολή λειτουργίας του ιδρύματος για τις περικοπές τόσο των μισθών όσο και των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, που τα οδηγούν σε μία αδιέξοδη κατάσταση.

Παράλληλα, ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΤΕΙ-Θ κατέρχεται αύριο σε τετράωρη στάση εργασίας και τη Δευτέρα προτίθεται να... στήσει κάλπες για να αποφασίσουν οι καθηγητές εάν θα προχωρήσουν σε επ' αόριστον αποχή από το εκπαιδευτικό έργο. Εάν συμβεί αυτό, θα τεθεί σε κίνδυνο η εξεταστική των φοιτητών, αφού και την περασμένη εβδομάδα οι διδάσκοντες απείχαν από το εκπαιδευτικό τους έργο.

Απεργίες εξήγγειλε ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ

Εικοσιτετράωρη απεργία εξήγγειλε για αύριο ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του ΑΠΘ, ύστερα από σχετική απόφαση της γενικής του συνέλευσης. Επίσης, για την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 26 και 27 Σεπτεμβρίου, ο ΕΣΔΕΠ έχει κηρύξει 48ωρη απεργία εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τη «μισθολογική εκμηδένιση των πανεπιστημιακών, την οικονομική σύνθλιψη του δημόσιου πανεπιστημίου και εντέλει τη θεσμική του εξουδετέρωση διά των νόμων 4009/11 (νόμος Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ) και 4076/12». Για αύριο, στις 11 π.μ., προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία θα λάβουν μέρος καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης, μπροστά στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ.

Επίσης, ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ συμμετέχει στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ, που «εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία, ωθούν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, οδηγούν τα πανεπιστήμια σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο και καταλύουν το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου