Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

«Κλείνουν» τα άγρια μέτρα – η τρόικα πιέζει για… περισσότερα!

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών να κλείσει επιτέλους το πακέτο μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ, και εν μέσω έντονων αντιδράσεων που προκαλούν οι επερχόμενες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συναντώνται την Πέμπτη στις 13:00 οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πιθανότατα θα επαναληφθεί την Κυριακή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάθεση του άρθρου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέτρα θα συνοδευτεί από διάγγελμα του πρωθυπουργού με το οποίο ο κ. Σαμαράς θα υπεραμυνθεί της αναγκαιότητας των μέτρων.

Νέα συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Στο μεταξύ νέα συνάντηση θα έχει το απόγευμα στις 17:00 στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στις 24- 25 Σεπτεμβρίου και να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι το αργότερο μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, μία μέρα πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», το Μέγαρο Μαξίμου σχεδίαζε η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών να μετατεθεί για την Κυριακή. Όμως οι αντιδράσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο της ΔΗΜΑΡ, που θεωρούν ότι έχουν ελλιπή ενημέρωση για τον τελευταίο γύρο του παζαριού με την τρόικα, ανάγκασαν τον κ. Σαμαρά να προγραμματίσει τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για την Πέμπτη το απόγευμα, μεταθέτοντας για λίγες ώρες και την πτήση του προς Ρώμη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος διεμήνυσε την Τρίτη ότι «δεν είμαστε δεδομένοι και να μη μας φέρουν προ τετελεσμένων μέτρων», ενώ ο Φώτης Κουβέλης επίσης διαμηνύει ότι η στάση του κόμματός του δεν είναι δεδομένη.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες, τη διαφωνία του με το σχέδιο αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης ως τα 67 χρόνια έχει καταθέσει στον πρωθυπουργό ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφέροντας ότι πρόκειται για επιλογή της τελευταίας στιγμής που δεν έχει μελετηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ενώ θα δημιουργήσει τετελεσμένα που δεν θα μπορούν στο μέλλον να διορθωθούν, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τις μισθολογικές περικοπές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει σε μεγαλύτερη περικοπή των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι «προτάσσει τη διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σε χαμηλότερα, ακόμη και κάτω των 60 ετών, όρια συνταξιοδότησης».

Τα υπό συζήτηση μέτρα

Όπως δημοσιεύει το Newsit.gr, μαζί με αυτά που ήδη έχουν κλειδώσει υπάρχει μια σειρά 20 συνολικά παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα:

- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

- Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής και κύριας σύνταξης

- Μείωση συντάξεων από 1.000 ευρώ και πάνω

- Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ

- Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών

- Εφαρμογή Ενιαίου Μισθολογίου στις ΔΕΚΟ

- Μειώσεις στα Ειδικά μισθολόγια

- Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη

- Αύξηση αριθμού ετών ασφάλισης για κύρια σύνταξη

- Περικοπή ΕΚΑΣ

- Πλήρης περικοπή ΕΚΑΣ στους κάτω των 65

- Μείωση αναπηρικών επιδομάτων

- Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας (αφορά τουριστικά επαγγέλματα, οικοδόμους κλπ.)

- Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών

- Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα

- Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων

- Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων

- Περιορισμός των φοροαπαλλαγών

Σε ότι έχει να κάνει με το Δημόσιο φαίνεται επίσης ότι εξετάζεται και πάλι το θέμα της εφεδρείας με όποιο όνομα και αν την προφέρουν.

Πηγή: epikaira.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου