Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Βόρεια Ελλάδα: «Κραυγή» απόγνωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης «βάζει φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στη Βόρεια Ελλάδα. Η τιμή του θα φτάσει τουλάχιστον στο 1,40 ευρώ το λίτρο και θεωρείται δεδομένο ότι πολλά νοικοκυριά δε θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στα υψηλά έξοδα.

Στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, στη Φλώρινα, στα Γρεβενά, στην Καστοριά και άλλου πολλοί κάτοικοι γνωρίζουν ότι το φετινό χειμώνα θα αναγκαστούν να ζουν σε σπίτια - «ψυγεία». Θα αναγκαστούν να... καταργήσουν τη χρήση κάποιων δωματίων των κατοικιών τους και όλη η οικογένεια θα στριμωχτεί στους θερμότερους εσωτερικούς χώρους, όπου θα υπάρχει κάποια σόμπα που... «μπουμπουνίζει» ή κάποιο καλοριφέρ που αποφάσισαν να κρατήσουν σε λειτουργία. Δε θα έχουν άλλη επιλογή, αφού το μέσο ετήσιο κόστος χρήσης πετρελαίου θέρμανσης μιας μέσης οικογένειας στις εν λόγω περιοχές εκτιμάται ότι φέτος θα εκτοξευτεί μεταξύ 5.000 - 7.000 ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το ύψος της ετήσιας σύνταξης κάποιων παλαίμαχων εργαζομένων.

Στα δύο η χώρα

Μιλώντας στον «Α», εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ορεινών και ακριτικών δήμων της Βόρειας Ελλάδας τόνισαν ότι η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης ουσιαστικά χωρίζει τη χώρα στα δύο, αφού αντιμετωπίζονται με διαφορετικά μέτρα και σταθμά και με μεγαλύτερη αδικία οι κάτοικοι των ψυχρότερων περιοχών σε σχέση με τους υπόλοιπους. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν ως «κοροϊδία» το επίδομα πετρελαίου, το οποίο θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τονίζουν ότι αποτελεί «δώρον άδωρο», αφού εξαιρείται απ' αυτό πολύ μεγάλο μέρος των τοπικών πληθυσμών.

«Θεωρώ ως κοροϊδία το επίδομα πετρελαίου, αφού δε θα το λάβει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού, ενώ ο χειμώνας είναι για όλους. Στις 5.500 ευρώ έφτασε πέρσι η δαπάνη για τη θέρμανση και φέτος αναμένουμε αύξηση στα έξοδα περίπου 50%. Θα δώσουν στον κόσμο 400 - 500 ευρώ ως επίδομα πετρελαίου, με τα οποία δε θα ξέρει τι να πρωτοκαλύψει. Για ποια ίση μεταχείριση μιλάμε, αφού χωρίζουν την Ελλάδα στα δύο;» τόνισε στον «Α» ο δήμαρχος Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του τοπικού πληθυσμού θα ζεσταθεί φέτος με θερμολέβητες και ούτε το 5% θα χρησιμοποιήσει πετρέλαιο.

«Οι συμπολίτες μας θα αντιμετωπίσουν φέτος τεράστιες δυσκολίες. Μέχρι πέρσι θέλαμε 5.000 ευρώ το χρόνο για τη θέρμανση, αλλά φέτος η δαπάνη θα φτάσει στις 7.500 ευρώ. Πώς θα μπορέσει να ζήσει ένας χαμηλοσυνταξιούχος, όταν μόνο για να ζεσταθεί χρειάζεται περισσότερα χρήματα από την ετήσια σύνταξή του; Κανένας δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις ανάγκες θέρμανσης με τα 400 ευρώ που θα δώσουν ως επίδομα», ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος.

Ακόμη και τα σχολεία θα αναγκαστεί να κλείσει ο δήμος στην Καστοριά, αφού δεν υπάρχουν χρήματα για τη θέρμανσή τους, σύμφωνα με το δήμαρχο της πόλης, Μανόλη Χατζησυμεωνίδη. Αναφορικά με τα νοικοκυριά, ο ίδιος θεωρεί δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης. «Στην Καστοριά έχουμε εφτά μήνες χειμώνα, αφού από την 1η Οκτωβρίου ανοίγουμε τη θέρμανση. Αυτήν την περίοδο έχουμε 12 βαθμούς θερμοκρασία και κάποιες στιγμές πρέπει να κάψουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε. Θα αντιμετωπίσουμε τεράστιες δυσκολίες. Δυστυχώς, πάλι οι φτωχοί κάτοικοι των ορεινών περιοχών θα ''πληρώσουν τη νύφη''. αφού δε μας αντιμετωπίζουν με τα ίδια μέτρα και σταθμά σε σχέση με την Κρήτη ή άλλες θερμές περιοχές της χώρας», είπε ο δήμαρχος Καστοριάς.

Προβλήματα, όμως, θα αντιμετωπίσουν και οι κάτοικοι ορεινών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, αν και απέχουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από το πολεοδομικό συγκρότημα. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, οι κάτοικοι του Βερτίσκου, του Σοχού, των χωριών του Ζαγκλιβερίου κ.λπ. αναγκάζονται να γυρίσουν στο ξύλο, αφού τα χρήματά τους δε φτάνουν για το πετρέλαιο. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος Λαγκαδά κατατάχτηκε στη δεύτερη κατηγορία αναφορικά με το επίδομα πετρελαίου, άρα οι κάτοικοί του θα πάρουν λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας. «Ζητούμε υψηλότερο επίδομα πετρελαίου για την περιοχή μας, αλλά και να ξεκινήσει νωρίτερα η διάθεσή του. Επίσης, το δασαρχείο πρέπει να αφήσει τους κατοίκους να ξηλεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες για τις προσωπικές τους ανάγκες», τόνισε ο δήμαρχος Λαγκαδά.

Το «ξέγραψαν»

Έχουν «ξεγράψει» το πετρέλαιο θέρμανσης οι κάτοικοι του Κάτω Νευροκοπίου, αφού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ενημέρωσης του δήμου, Γρηγόρη Παρασκευόπουλο, η συντριπτική πλειονότητα έχει στραφεί στα καυσόξυλα και στο πέλετ, προκειμένου να ζεσταθεί. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, ήδη είναι εμφανέστατες κάποιες ανατιμήσεις στο πέλετ -λόγω της μεγάλης ζήτησης, αφού το συγκεκριμένο προϊόν πέρσι το καλοκαίρι πωλούνταν προς 2,80 ευρώ το 15κιλο και φέτος η τιμή του έφτασε στα 3,40 ευρώ/15κιλο. Σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα, φέτος πωλούνται ακριβότερα προς 5 - 6 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο. Πρέπει να σημειωθεί ότι «ανάσα» για τους κατοίκους αποτελεί η υπογραφή υπομνήματος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη, σύμφωνα με το οποίο θα προμηθευτούν φέτος καυσόξυλα με τιμή κατά 50% μειωμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες της περιοχής μας σε καυσόξυλα φτάνουν τα 40.000 - 45.000 χωρικά κυβικά μέτρα, αλλά το δασαρχείο θα διαθέσει λιγότερα. Ήδη κάποιοι ψωνίζουν πέλετ και καυσόξυλα από τη Βουλγαρία. Φέτος αναμένεται πολλοί κάτοικοι της περιοχής μας να κλείσουν χώρους των σπιτιών τους και να χρησιμοποιούν μόνο τους απαραίτητους για να μην ''παγώσουν''. Ζητούμε να καθιερωθεί επίδομα θέρμανσης και όχι επίδομα πετρελαίου και να δίνεται ανά δήμο και όχι ανά νόμο. Με την υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, όλη η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Ήδη έχουμε ανάψει τις σόμπες», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου