Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Γιούνκερ: Η ευρωζώνη θα επιβάλει πολύ σκληρούς όρους στην Ισπανία

Η Ισπανία πρέπει να επαληθεύσει την Πέμπτη αν οι επενδυτές της έχουν εμπιστοσύνη


Η ευρωζώνη θα επιβάλει πολύ σκληρούς όρους στην Ισπανία, σε αντάλλαγμα για μια ενδεχόμενη οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιφερειακό τηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας «Bayerischer Rundfunk».

«Θα αντιμετωπίσουμε την Ισπανία με πολύ σκληρούς όρους, αλλά δεν γίνεται να πούμε στους Ισπανούς εκ των προτέρων και μέσω του Τύπου αυτό που αναμένουμε από αυτούς», δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού.

Η Ισπανία πάντως θα πρέπει να επαληθεύσει την Πέμπτη αν οι επενδυτές της έχουν εμπιστοσύνη, καθώς θα πωλήσει σε δημοπρασία τίτλους με διάρκεια τριών έως δέκα ετών συνολικής αξίας 3,5-4,5 δισ.ευρώ, ενώ η αγορά είναι ανυπόμονη για την απροθυμία που δείχνει να ζητήσει ένα πακέτο διάσωσης της οικονομίας της, η οποία είναι η τέταρτη στη ζώνη του ευρώ.
Ο Γιούνκερ, εκτίμησε ακόμη ότι θα «χρειαστεί ο απαραίτητος χρόνος» για την υλοποίηση του προγράμματος εποπτείας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Ευρωζώνη.

«Είναι αλήθεια ότι είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια τραπεζική ένωση, μια εποπτεία των τραπεζών, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αλλά είναι επίσης αληθές ότι θα πρέπει γιαυτό να πάρουμε το χρόνο που είναι απαραίτητος», δήλωσε ο Γιούνκερ στο «Bayerischer Rundfunk», σύμφωνα με ανακοίνωση του καναλιού.
"Είμαι υπέρ της αυστηρής προετοιμασίας, και όχι υπέρ της εισαγωγής με σπουδή μιας τραπεζικής ένωσης», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι είναι «πολύ κοντά» στη θέση του Βερολίνου το οποίο αντιτάσσεται στο να ελέγχει η ενιαία εποπτική αρχή όλες τις τράπεζες στη ζώνη του ευρώ, ακόμη και τις μικρότερες.

«Είμαι πολύ κοντά στον (Γερμανό υπουργό Οικονομικών) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν λέει ότι δεν θα είναι δυνατόν, μια ευρωπαϊκή κεντρική εποπτική αρχή, να μπορεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς 6000 τράπεζες στην Ευρώπη», τόνισε.

Η δημιουργία μιας κοινής τραπεζικής εποπτείας στη ζώνη του ευρώ τέθηκε ως όρος στα τέλη Ιουνίου ώστε το μελλοντικό μόνιμο ταμείο διάσωσης της νομισματικής ένωσης, ο ΜΕΣ, να μπορεί να δανείζει απευθείας στις τράπεζες χωρίς να περνά από τα κράτη, αποφεύγοντας την επιβάρυνση του χρέους τους.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις:
http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου