Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Μανιτάκης: «Δεν περιλαμβάνει απολύσεις το μοντέλο διοικητικής μεταρρύθμισης»

Εφαρμογή της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης


Διαλύει την έντονη φημολογία για απολύσεις στο Δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι στο μοντέλο διοικητικής μεταρρύθμισης που θα ακολουθηθεί δεν περιλαμβάνονται απολύσεις. Προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, διευκρίνισε, θα ακολουθηθεί πιστά ο κανόνας μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Παράλληλα, σε εφαρμογή θα τεθεί και η πρόταση του υπουργείου για συνταξιοδοτική ωρίμανση, δηλαδή πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση με εξαγορά τριών πλασματικών χρόνων.

Βασει των στοιχείων που παρουσίασε, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά θα υπερκαλυφθεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 200.000 αποχωρήσεις.

Το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εξήγησε ο υπουργός, εκτιμά ότι μόνο φέτος οι αποχωρήσεις από το δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000. Με την αξιοποίηση της πρότασης του υπουργείου για πρόωρη εθελούσια συνταξιοδότηση, άλλοι 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα αποχωρήσουν σταδιακά.

Οπότε, είπε ο υπουργός, όχι μόνο θα επιτευχθεί ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, αλλά -όπως εκτίμησε - θα υπερκαλυφθεί υπερβαίνοντας κατά πολύ τις 200.000 αποχωρήσεις. Ετσι, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα θα μετρά περίπου 600.000 εργαζομένους και θα είναι περίπου κατά το 1/3 μικρότερος σε σχέση με το 2009 πριν από την κρίση.

Συγχρόνως, όπως είπε, «θα έχει περιορισθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις, προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται».

Αναπτύσσοντας περαιτέρω το μοντέλο εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης σε ομιλία του στην Ενωση Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ο υπουργός, καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών, στην πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και της διαφθοράς.
 
Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου