Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινό τουριστικό μέτωπο των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου

 
Τουριστικά οφέλη από τη λειτουργία του οδικού άξονα που θα συνδέει την Τεργέστη με την Ελλάδα μέσω Σλοβενίας, Κροατίας, Μαυροβουνίου και Αλβανίας και αναμένεται να φέρει τουρίστες από τη βόρεια και Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια στη χώρα μας, προσδοκούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου. Με αυτό το πνεύμα οι δύο περιφέρειες επιχειρούν την πρώτη σε πανελλαδικό επίπεδο διαπεριφερειακή συνεργασία με σημείο αιχμής τον τουρισμό.

«Ο οδικός αυτός άξονας, που ξεκινά από την Τεργέστη και θα καταλήγει σε τέσσερις συνοριακούς σταθμούς στην Ελλάδα (Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, Κακαβιά Ιωαννίνων, Κόνιτσα Ιωαννίνων και Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας), κατασκευάζεται ενώ το τμήμα του στην Αλβανία λειτουργεί. Μπορεί δε να αποτελέσει εναλλακτική διαδρομή για τον Ευρωπαίο τουρίστα που θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο ίδιος τουρίστας για να φτάσει μέχρι εδώ πρέπει να διασχίσει οδικώς την Ιταλία και να ξοδέψει σε περίοδο αιχμής 1500 ευρώ μόνο για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια μιας οικογένειας με αυτοκίνητο από το Μπάρι ως την Ηγουμενίτσα», τόνισε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Στράτος Ιωάννου.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του παραπάνω έργου είναι 5 με 7 χρόνια.

Σε επίπεδο συνεργασίας, οι δύο περιφέρειες σχεδιάζουν τη λειτουργία κέντρων πληροφόρησης σε πύλες εισόδου (λιμάνια, αεροδρόμια, τελωνεία), τη δημιουργία κοινής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο ή έστω τη διασύνδεση των υπαρχουσών ιστοσελίδων των περιφερειών, την από κοινού συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και την διεξαγωγή των σχολικών εκδρομών στις δύο περιφέρειες.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια για την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε από την πλευρά του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος, έχουν ξεκινήσει επαφές για την έναρξη λειτουργίας αεροπορικής γραμμής που θα συνδέει το Τελ Αβίβ με τη Θεσσαλονίκη, την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών από το Ισραήλ στην Ελλάδα και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα υγείας.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την Εγνατία οδό που μας συνδέει σε ελάχιστο χρόνο αλλά και την Ιόνια οδό, ώστε τουρίστες από την Ήπειρο να έρχονται στην Κεντρική Μακεδονία και το αντίστροφο», τόνισε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης. Όπως άλλωστε έγινε γνωστό, οι προτάσεις που συζητήθηκαν σήμερα θα συγκεκριμενοποιηθούν σε επόμενη σύσκεψη που θα γίνει στην περιφέρεια Ηπείρου.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε φόβους για τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με άλλους προορισμούς μέσω της εταιρείας Ryanair αλλά και τη διακοπή λειτουργίας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι αναπληρωτής πρόεδρος. Ο λόγος, όπως είπε, είναι η αδυναμία τού οργανισμού να αντεπεξέλθει οικονομικά στη σύμβαση που υπέγραψε με την εταιρεία στο πλαίσιο της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς την πόλη, δεδομένου ότι όπως είπε ο
αντιπεριφερειάρχης «η σύμβαση προβλέπει την καταβολή 330.000 ευρώ το χρόνο για τρία χρόνια και ενώ το αποθεματικό του οργανισμού ήταν αρχικά 430.000 ευρώ, έχουν απομείνει σήμερα μόνο 3.500 ευρώ».

Επ' αυτού ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του οργανισμού, Γιάννης Μπουτάρης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τόνισε ότι η διαπραγμάτευση με την Ryanair έγινε με ομοφωνία με τα άλλα μέλη της διοίκησης του Οργανισμού Τουρισμού και ανέφερε ότι το όλο θέμα εγείρεται για δημιουργία εντυπώσεων. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού την ερχόμενη Παρασκευή.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου