Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Νομικά εμπόδια στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες


Πολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα προκαλεί η απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Πέμπτη, αναφορικά με την ύπαρξη μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση αναδεικνύει αντινομίες μεταξύ ευρωπαϊκής νομοθεσίας και Μνημονίου και ότι αποτελεί «άσο στο μανίκι» της κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Δικαστηρίου εξέφρασε με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ «Σπάρτακος».

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε ζητήσει με απόφασή της το 2008 να παραχωρηθούν τα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα λιγνίτη με διαγωνισμούς σε ιδιώτες, στους οποίους δεν θα επιτρεπόταν να συμμετάσχει η ΔΕΗ, ή εναλλακτικά να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλήσει το 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιώτες.

Η ρύθμιση αυτή, περί πώλησης λιγνιτικών μονάδων (ή εκχώρησης λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες έπειτα από διαγωνισμούς) έχει περιληφθεί εν τω μεταξύ στο μνημόνιο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική προετοιμασία.Η δε πώληση λιγνιτικών μονάδων εξετάζεται στο πλαίσιο τόσο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του προγράμματος αποκρατικοποήσεων.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου