Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κυβέρνηση: Στα 2 δισ. ευρώ, η «τρύπα» του πακέτου των περικοπών

Νέα μέτρα - «φωτιά» καλούνται να εγκρίνουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ανοιχτό το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για σενάριο μείωσης των μισθών στο δημόσιο τομέα κατά 5%. Ειδικότερα, από τις χτεσινές επαφές του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα έκλεισε περαιτέρω η διαφορά στα αποδεκτά μέτρα και από 4 δισ. ευρώ μειώθηκε σε 2 δισ. ευρώ, αφού η τρόικα αποδέχτηκε περικοπές στους τομείς της υγείας, της άμυνας και στους ΟΤΑ, αλλά απομένει ο σκληρός πυρήνας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με την τρόικα για μέτρα ύψους 9,5% και απομένουν ακόμη 2 δισ. ευρώ, για τα 11,5 δις. ευρώ, που είναι η υποχρέωση της χώρας με βάση το μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα με τα οποία θα κλείσει η «τρύπα» των 2 δισ. ευρώ, ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχτηκε πως το μέτρο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται στο ποσό των 9,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή η αύξηση των ορίων ηλικίας δε συμπεριλαμβάνεται στα 9,5 δισ. ευρώ, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλυφθεί η διαφορά των 2 δισ. ευρώ.

Οριζόντιο μαχαίρι 5%

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και σχέδιο για τη νέα μείωση των αποδοχών των δημόσιων υπαλλήλων κατά 5%, οριζόντια σε όλους, ανεξαρτήτως ύψους αποδοχών, με διπλό στόχο:

- πρώτον, να καλυφθεί μέρος από το ποσό των 2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί,

- δεύτερον, να αποτελέσει ισοδύναμο ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις από το δημόσιο τομέα.

Οι ξένοι ελεγκτές επιμένουν στις απολύσεις στο Δημόσιο είτε άμεσα είτε με έμμεσο τρόπο μέσω ειδικού τύπου εφεδρείας, αλλά χωρίς μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Προκειμένου να αποφευχθεί το μέτρο και οι ελεγκτές να αποδεχτούν τη φυσιολογική μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αντιπροτείνεται η μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 650 εκατ. ευρώ, μέσω οριζόντιας περικοπής των μισθών κατά 5%.

Σήμερα η σύσκεψη των τριών

Για τα μέτρα των 9,5 δισ. ευρώ και για τις πηγές κάλυψης των υπόλοιπων 2 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί και αν δεν καταλήξουν, η σύσκεψη θα επαναληφθεί πιθανότατα την Κυριακή. Ακόμη, στη διάρκεια της συνάντησης με την τρόικα, παρουσιάστηκε ανάλυση από το στέλεχος του ΙΟΒΕ, Νίκο Ζόνζηλο, για τις επιπτώσεις της ύφεσης στη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα σενάρια που αναπτύσσει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι, αν η ύφεση είναι περιορισμένη και ανακάμψει γρήγορα η οικονομία, τότε το χρέος θα καταστεί βιώσιμο, δεδομένου ότι το 2020 θα είναι κάτω από το 120% του ΑΕΠ.

Επίσης, το σενάριο που εμφανίζει το χρέος βιώσιμο έχει ως βασική προϋπόθεση την ισχυρή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων. Προϋποθέτει συγκεκριμένα ότι από τώρα έως το 2020 οι ιδιωτικές επενδύσεις θα συνεισφέρουν πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% και για επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, θα πρέπει η αξία των ιδιωτικών επενδύσεων να διαμορφωθεί στο 21% του ΑΕΠ, όσο ήταν το έτος 2007 και έναντι 9% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα πειστούν οι δανειστές, καθώς, όπως είπε, από αυτό το μέγεθος, δηλαδή το ΑΕΠ, θα κριθεί και η έκθεση διατηρησιμότητας του χρέους.

Ο Μ. Κεφαλογιάννης

Χτες, πάντως, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έδωσε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση την έγκριση στη Βουλή των μέτρων ύψους 11,9 δισ. Ο γραμματέας της ΝΔ εκτίμησε ότι δε θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ κατά την ψήφιση των νέων μέτρων, ενώ υποστήριξε πως όλοι οι βουλευτές έχουν υποχρέωση έναντι της πατρίδας. «Πιστεύω πως είναι πατριώτες όλοι οι Ελληνες βουλευτές και γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι τα δεδομένα για την Ελλάδα του 2020», είπε.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου