Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Έκθεση-αφιέρωμα στην καταστροφή της Σμύρνης

Φωτογραφίες και προβολές ντοκυμαντέρ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Άγνωστες εικόνες από την καταστροφή της Σμύρνης που έμειναν χρόνια ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αποκαλύπτονται μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Σμύρνη: η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922» που εγκαινιάζεται αύριο στις 20.30 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ).


Η έκθεση από τις 27 Σεπτεμβρίου θα συνοδεύεται από προβολές του ομότιτλου ντοκιμαντέρ το οποίο σκηνοθέτησε και επιμελήθηκε η Μαρία Ηλιού σε συνεργασία με τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ. Το ντοκιμαντέρ και η φωτογραφική έκθεση βασίζονται στην ιδέα ότι η Σμύρνη παρ’ όλο που καταστράφηκε με τραγικό τρόπο εξακολουθεί να υπάρχει, να είναι μια ιδέα, ένας τρόπος ζωής που έχει να κάνει με τον κοσμοπολιτισμό, με τη Σμύρνη της χαράς, της ζωής, αλλά και των θρήνων.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη ενώ Σμυρνιοί πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής.


Το ντοκιμαντέρ και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre De Gigord και από τα αρχεία της Library of Congress του Πανεπιστημίου του Princeton και του
Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, του Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ΜΜΣΤ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και οι προβολές του ντοκιμαντέρ για το κοινό θα γίνονται Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.30-11.00 και 11.30-13.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-11.30 και 12.00-13-30. Προβολές για σχολικές ομάδες θα γίνονται Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09.30-11.00 και 11.30-13.00.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου