Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Την «επόμενη εβδομάδα» η οριστικοποίηση των μέτρων

Oλονύχτια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα



«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την τρόικα. Η νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ίσως την Τετάρτη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, δηλώνοντας ότι «όσοι βιάστηκαν να πουν ότι τα μέτρα έχουν κλείσει, έκαναν λάθος - η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί».

Ο κ. Κουβέλης εξαπέλυσε επίθεση στους εκπροσώπους των δανειστών μας: «Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται στην κοινωνία» είπε. «Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Παραμένουν ανοικτά κάποια θέματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σε εξέλιξη είναι αυτη την ώρα νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

«Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει αποτελέσματα» τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Οσο εγγυώμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο εγγυώμαστε και το γεγονός ότι το πακέτο θα είναι το τελευταίο και δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα».

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχει κλείσει ένα πακέτο 8,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, όμως για τα υπόλοιπα μέτρα υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί η συμβολή της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους (φάρμακο, δημόσιες δαπάνες, άμυνα κ.λπ.), ώστε το συνολικό πακέτο να είναι αναλογικότερα κατανεμειμένο.

Επιπλέον, κάλεσε τα υπουργεία να τεκμηριώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περικοπή των δαπανών, που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη να κλείσει το θέμα των μέτρων το συντομότερο δυνατό «όχι όπως-όπως», αλλά με διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι η παράταση της εκκρεμότητας βλάπτει την ελληνική υπόθεση.

Αναφερόμενος στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προσθέτοντας ότι «μπορεί να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε έσοδα». Για τον ίδιο το θέμα πρέπει να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί προτού συνεδριάσει το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Εθεσε εκ νέου το θέμα της κλιμακωτής λήψης των μέτρων σε δύο φάσεις με προοπτική -εφόσον αποδώσει η πρώτη φάση- να μην χρειαστούν τελικά τα μέτρα της δεύτερης φάσης. Επανέλαβε και εκείνος - όπως και ο Φώτης Κουβέλης - ότι δεν προβλέπεται νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αυτή την εβδομάδα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κλίμα που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ένταση στις σχέσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το κλίμα είναι πάντα καλό, και επανέλαβε ότι «δεν κάνουμε κοινωνικές σχέσεις μεταξύ μας, το ζήτημα είναι να τελειώνουμε με αυτή την εκκρεμότητα».


Στουρνάρας: Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν

Να πείσει την τρόικα να αρκεστεί στις περικοπές των 9 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη συμφωνηθεί, και να δεχθεί τα διαρθρωτικά μέτρα που προτείνονται, φαίνεται ότι θα προσπαθήσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στην νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών.

Εναλλακτική λύση που θα προτείνει ο Γ.Στουρνάρας είναι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- είναι η εφαρμογή των περικοπών σε δύο φάσεις, οπότε τα υπολειπόμενα 2 δισ. ευρώ να οριστούν σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού θα έχει κριθεί η απόδοση των εφαρμοζόμενων μέτρων.

Ωστόσο η πίεση του χρόνου, αλλά και το ότι ακόμη υπάρχουν στο τραπέζι και συζητούνται σχέδια εφεδρείας δεν επιτρέπουν εφυσυχασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα σχεδιάζει να φύγει από την Αθήνα την Κυριακή ή τη Δευτέρα και να επιστρέψει πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.


Σε δύο φάσεις η εφαρμογή των περικοπών

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα έχει ως εξής: εάν μέχρι το 2014 η Ελλάδα καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση, δεν θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχθεί περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Εάν σε αυτά προστεθούν οι εξοικονομήσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε το πακέτο πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας θα προτείνει στην τρόικα η οριστικοποίηση των υπολειπόμενων 2,5 δισ. ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρο και το μακροοικονομικό σενάριο. Εάν καταγραφεί η απαραίτητη πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά ακόμη και να μην ληφθούν.

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου