Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ινδία: 50 εκατ. πολίτες απεργούν κατά των πολυεθνικών σουπερμάρκετ


Ημέρα γενικής απεργίας είναι η Πέμπτη στην Ινδία, καθώς η αχανής υποήπειρος κλονίζεται από αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης του Νέου Δελχί να επιτραπεί στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες λιανικού εμπορίου, δηλαδή σε σούπερ μάρκετ κολοσσούς όπως η Walmart και η Tesco, να πωλούν απευθείας εκατομμύρια προϊόντα στους ινδούς καταναλωτές.


Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έτσι θα αναζωογονήσει την οικονομία και μιλάει για ένα «Μπιγκ Μπανγκ μεταρρυθμίσεων». Οι εργαζόμενοι, οι καταστηματάρχες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι συνδικαλιστικές ενώσεις μιλούν για «προαναγγελθείσα καταστροφή» και προβλέπουν ότι θα μπει λουκέτο σε τεράστιο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Συνομοσπονδία Εμπόρων των Ινδιών (CAIT) και άλλοι φορείς εκτιμούν ότι στην απεργία θα λάβουν μέρος περίπου 50 εκατομμύρια Ινδοί. «Οι πολυεθνικές εταιρίες θα καταστρέψουν τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας. Η δράση τους θα έχει καταλυτικές συνέπειες για τους εμπόρους, τους μεταφορείς, τους αγρότες, γενικά κάθε τομέα του λιανικού εμπορίου» δήλωσε ο πρόεδρος της CAIT Πραβέεν Καντελβάλ.

«Αυτές οι εταιρείες μπορούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές πουλώντας πολλά προϊόντα σε τιμές κόστους. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Καταστήματα όπως τα δικά μας θα πληγούν περισσότερο» λέει ο Ντεεπάκ Σέτι, ιδιοκτήτης μικροκαταστήματος γενικού εμπορίου στο Νέο Δελχί.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης ξένες αλυσίδες λιανικού εμπορίου θα μπορούν να αγοράζουν ποσοστό έως και 51% ινδικών αλυσίδων σουπερμάρκετ, αποκτώντας και την πλήρη διαχείριση των επιχειρήσεων. Οι ξένες αλυσίδες διαθέτουν αποθήκες στην Ινδία, αλλά μέχρι τώρα επιτρεπόταν να πουλάνε χοντρικά μόνο σε ινδικά σουπερμάρκετ και καταστήματα. Αν ο νέος νόμος περάσει, θα ασκούν άμεσα λιανικό εμπόριο.

Στο ίδιο «πακέτο» νόμων η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει και αύξηση κατά 14% της τιμής του πετρελαίου, προκαλώντας επιπλέον αντιδράσεις. «Οι μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» είπε ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σινγκ. Ενα μικρό κόμμα με δύναμη στην περιοχή της Βεγγάλης, το οποίο συμμετείχε στην κυβέρνηση, απέσυρε τους έξι υπουργούς του σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία στην ινδική Βουλή δεν απειλείται.

Δεκάδες χιλιάδες καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σχολεία έκλεισαν σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας ενώ η γενική απεργία καθήλωσε πολλά μέσα μαζικής μεταφοράς.


Πηγή: tovima.gr


Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου