Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Μεγαλώνει η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης

Έγγραφο – «βόμβα» κοινοποιήθηκε πρόσφατα στο δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο φαίνεται να διογκώνει το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στα ταμεία επί διοίκησης του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για το 2001 η «μαύρη τρύπα» υπολογίζεται σε 5,7 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που στο πόρισμα της επιθεωρήτριας που διερεύνησε την υπόθεση το έλλειμμα για το συγκεκριμένο έτος έχει προσδιοριστεί στις 913.000 ευρώ!

Το συγκεκριμένο ποσό έχει καταλογιστεί στον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών Αναστάσιο Γερογιάννη, καθώς και σε περίπου 10 υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προσδιοριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως έλλειμμα του οικονομικού έτους 2001. Για τον κ. Παπαγεωργόπουλο και τον κ. Γερογιάννη, αναφέρεται ότι «ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο ως υπόλογοι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των κατηγορουμένων μέχρι σήμερα έχει αμφισβητήσει ευθέως το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά λέγοντας ότι το ποσό των 51,4 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προσδιορίσει ως συνολικό ποσό του ελλείμματος στα ταμεία του δήμου είναι λογιστικό και όχι πραγματικό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έγγραφο φαίνεται να διογκώνει το έλλειμμα και όχι να το μειώνει.

Στο έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μεταξύ άλλων, αναφέρονται ποσά που εκταμιεύτηκαν χωρίς την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων, χρηματικών ενταλμάτων τα οποία δε θεωρήθηκαν από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και ποσά που προορίζονταν για εισφορές και δεν αποδόθηκαν.

«Ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι προϊστάμενος, διευθύνων και εποπτεύων των δημοτικών υπηρεσιών. Στην περίπτωση δε που ο δήμαρχος γνωρίζει τη μη σύννομη λειτουργία των υπηρεσιών του και αμελεί, οι παραπάνω ιδιότητες του προσδίδουν την ιδιότητα του συνυπεύθυνου, οι δε παραλείψεις του εμπεριέχουν την έννοια της αιτιώδους συνάφειας όταν χωρίς αυτές ήταν αδύνατο να τελεστούν οι συγκεκριμένες διαχειριστικές ανωμαλίες», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Μάλιστα επισημαίνεται ότι ο πρώην δήμαρχος ήταν ενημερωμένος για τις παράνομες εντολές που δίνονταν για τη μη απόδοση των εισφορών. «Παρότι μεταβίβασε τις περισσότερες περί των οικονομικών αρμοδιότητες του στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, δεν απαλλάσσεται της συνευθύνης να μεριμνήσει για την αποκατάσταση της νομιμότητας αφού του κοινοποιούνταν από τον προϊστάμενο της Ταμειακής Υπηρεσίας, Θωμά Γκόλα, οι επαναλαμβανόμενες και προδήλως παράνομες εντολές του αντιδημάρχου και η παράνομη αυτή διαδικασία αποτελούσε πάγια τακτική της ταμειακής υπηρεσίας», σημειώνεται στο ίδιο έγγραφο για τον κ. Παπαγεωργόπουλο.

Σήμερα η δίκη

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πρωί. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο φερόμενος ως πρωταγωνιστής της υπεξαίρεσης, Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί μέρος των πράξεων που του καταλογίζονται αλλά «καρφώνει» την πρώην διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. «Οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοι του πελάτη μου πρέπει να αλλάξουν τη στάση σύμφωνα με την οποία ''δεν ξέρουν, δεν είδαν, δεν άκουσαν'' και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, όπως έχει πράξει προανακριτικά και κατά την ανάκριση ο πελάτης μου», δήλωσε ο συνήγορος του πρώην υπαλλήλου του δήμου, Μάκης Καυκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αποχωρώντας χθες από το δικαστικό μέγαρο αρκέστηκε να δηλώσει. «Τα ψέματα τελείωσαν. Ήρθε η ώρα να μιλήσει η δικαιοσύνη».

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου