Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος του δημάρχου Θέρμης με τους πολίτες

 

Το Κάτω Σχολάρι, την Καρδία, τον Τρίλοφο και το Πλαγιάρι επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ανοιχτών συζητήσεων με τους πολίτες του δήμου με τίτλο «Ακούω… Προτείνω… Συμμετέχω». Οι πολίτες που συμμετείχαν στις συζητήσεις ανέπτυξαν διάλογο με το δήμαρχο και εξέφρασαν ερωτήματα, ανησυχίες και προτάσεις.
Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με τους προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων των κοινοτήτων Κάτω Σχολαρίου, Καρδίας, Τριλόφου και Πλαγιαρίου, κ.κ. Νικολάου Ζήση, Βασιλείου Σαρρή, Κατερίνας Λιόλιου και Αργύρη Μωραϊτη να αναφέρονται σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τις κοινότητες τους.

Στη συνέχεια, σε κάθε συνάντηση ο δήμαρχος Θέρμης έκανε μια γενική αποτίμηση της εφαρμογής του Καλλικράτη, αναφέρθηκε στο ζήτημα της εφαρμογής της διοικητικής αυτής μεταρρύθμισης εντός της οικονομικής κρίσης και σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους δανειστές της οδήγησαν σε θεσμική δυσλειτουργία και σε οικονομική δυσπραγία.

Ο δήμαρχος παρουσίασε συγκεκριμένα αριθμητικά παραδείγματα των περικοπών που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από απαίτηση των δανειστών, οι οποίες φτάνουν στο 60%. Με τις περικοπές αυτές θίγονται στην ουσία οι πολίτες οι οποίοι θα στερηθούν τις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουν οι δήμοι. Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία, τα λειτουργικά τους έξοδα και στη λειτουργία του δημοτικού ωδείου Θέρμης που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα της χώρας και που σήμερα λειτουργεί με εθελοντική εργασία των καθηγητών.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του δήμου μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και σημείωσε ότι από τους δήμους Βασιλικών και Μίκρας κληρονομήθηκαν οικονομικές υποχρεώσεις από τιμολογημένες δαπάνες που έπρεπε να καλυφθούν.

Σε ότι αφορά το δήμο Μίκρας (όπου ανήκουν οι παραπάνω οικισμοί) σημείωσε ότι υπήρχαν οφειλές σε έργα και μελέτες που ξεπερνούσαν τα 2 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2011. Ο νέος δήμος Θέρμης πλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών και εκμεταλλεύτηκε τις ολοκληρωμένες μελέτες που υπήρχαν αιτούμενος χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Έτσι, για παράδειγμα έγινε δυνατή η ένταξη στο ΕΣΠΑ το έργου της αποχέτευσης της Καρδίας και του Τριλόφου το οποίο έχει προϋπολογισμό περίπου 7 εκατ. ευρώ και το οποίο πολύ σύντομα θα δώσει λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα των κατοίκων αυτών των χωριών.

Στη συνέχεια οι πολίτες των οικισμών της δημοτικής ενότητας Μίκρας του δήμου Θέρμης αναφέρθηκαν στα ειδικότερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου