Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Το σενάριο για απεμπλοκή από την κυβερνητική κρίση

Αποφασισμένος να προχωρήσει, αναλαμβάνοντας το ύψιστο πολιτικό ρίσκο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη χθεσινή εμπλοκή στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ από σήμερα το πρωί έχει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς, κυρίως με όσους έχουν…«ανοικτά θέματα» με την τρόικα. Μέχρι στιγμής, έχει συναντηθεί με τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτο και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη.

Ο πρωθυπουργός, που είχε μακρά συζήτηση με τους στενούς του συνεργάτες, αργά το βράδυ της Τρίτης, επιμένει σε όλους τους τόνους στην τελευταία φράση της δημόσιας δήλωσής τους, που αποτυπώνει πλήρως την αποφασιστικότητά του να κατατεθεί στη Βουλή το πακέτο των μέτρων: «Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε!». Το μήνυμα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές, όπως λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και τονίζουν ότι «εδώ που φθάσαμε δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση» και συνεργάτες του κ. Σαμαρά υπεραμύνονται της άποψης ότι έχει ολοκληρωθεί ουσιαστικά η διαπραγμάτευση, ενώ τονίζουν τη βούληση του πρωθυπουργού να προχωρήσει ανεξάρτητα από τους κραδασμούς της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς, που φέρεται να ξαφνιάστηκε με τη στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, υπογραμμίζει με ένταση ότι η συμφωνία για το πακέτο των μέτρων «έπρεπε να είχε κλείσει χθες».

Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει και ο κ. Σαμαράς επιμένει, ανεξάρτητα από την εμπλοκή, ότι ως αύριο Πέμπτη πρέπει να κλείσει η συμφωνία και εντός της επόμενης εβδομάδας να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Με βάση τις συζητήσεις που έγιναν μετά την άκαρπη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς θα προχωρήσει, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η κατάληξη και ετοιμάζεται να θέσει όχι μόνο τους κυβερνητικούς εταίρους, δηλαδή τους δυο πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τις κοινοβουλευτικές ομάδες που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση, προ των ευθυνών τους. «Είναι μονόδρομος. Θα πάμε μόνοι και όποιος τα ψηφίσει τα μέτρα» είναι η κεντρική γραμμή και με βάση αυτή θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς τις επόμενες κρίσιμες ώρες, γνωρίζοντας ότι είναι η πιο δύσκολη παρτίδα σκάκι που έχει παίξει, αντίστοιχη με εκείνη, τέτοια εποχή περίπου πριν ένα χρόνο, όταν είχε να επιλέξει εάν θα στήριζε ή όχι την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι εδώ που φθάσαμε, και μετά τη μεγάλη μάχη που δόθηκε και δίνεται σε διεθνές επίπεδο για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας, δεν μπορεί ξαφνικά να…«τιναχθούν όλα στον αέρα».Ο ίδιος από την πλευρά του τις επόμενες ώρες, φέρεται αποφασισμένος, όπως έχει πει στους στενούς του συνεργάτες, να κάνει ότι είναι δυνατόν να μη χαθεί η παρτίδα, ώστε να μη…βουλιάξει η πατρίδα. Ως εκ τούτου, τόσο ο ίδιος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συνεχίζουν τις συνεννοήσεις με την πλευρά των δανειστών προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι που απαιτεί η τρόικα στα εργασιακά.

Ο κ. Σαμαράς, επιμένοντας ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται» πιστεύει ότι στη σημερινή νέα τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα θα επέλθει τελικά ο επιθυμητός συμβιβασμός, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί και η εγχώρια διαπραγμάτευση μεταξύ του ιδίου και του προέδρου του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Παρά το γεγονός, ότι έσκασε νέα βόμβα χθες με την αποκάλυψη της πρότασης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί ελέγχου (ειδικός λογαρισμός ο οποίος ζητείται από τους δανειστές μας) μέσω του οποίου θα γίνεται διαχείριση πόρων του ελληνικού κράτους που θα διασφαλίσουν ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας θα καταστούν βιώσιμα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλησαν να δώσουν ιδιαίτερη διάσταση και χαμηλώνουν τους τόνους. «Δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτό» έλεγε ο κ. Στουρνάρας σε δημοσιογράφους και βουλευτές, ενώ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στην κίνηση του ΠαΣοΚ να δημοσιοποιήσει το σχετικό έγγραφο της γερμανικής πλευράς, σημείωναν: «σημασία δεν έχει τι σου στέλνουν αλλά τι απαντάς».

Για το ίδιο θέμα, ανώτατες κυβερνητικές πηγές απέρριπταν με έντονο ύφος τα σενάρια για τον ειδικό λογαριασμό και τόνιζαν ότι αυτά πηγάζουν από τον κ. Σόιμπλε και δεν αποτελεί θέση της γερμανικής καγκελαρίας, ενώ απορρίπτεται και από το ΔΝΤ. Το έγγραφο Σόιμπλε, που παρουσίασε χθες ο κ. Βενιζέλος είναι παλιό και το ζήτημα του ειδικού λογαριασμού έχει απορριφθεί, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Antenna.

Ο ελιγμός για το «ναι» του Κουβέλη

Στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη απεργάζονται σχέδιο για το πώς θα βγει ο κ. Κουβέλης από το αδιέξοδο, να μην «τσαλακωθεί» πολιτικά και να συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση, παρά την εμπλοκή με τα εργασιακά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο, με βάση συζητήσεις που έγιναν στο πρωθυπουργικό επιτελείο αρκετή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, είναι τα εργασιακά να μην έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση ως αυτοτελές νομοσχέδιο, αλλά ως άρθρο του πολυνομοσχεδίου με τις 89 προαπαιτούμενες ρυθμίσεις («prior actions»). Ήταν ένα σενάριο που συζητήθηκε σχετικά νωρίς χθες το απόγευμα, μετά τη σύσκεψη. Κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός δέχθηκε και εισήγηση να αποσυνδεθεί το θέμα των εργασιακών από τα υπόλοιπα πεδία όπου έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ωστόσο σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα, δεν θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή ενός άρθρου, αλλά περισσοτέρων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στη ΔΗΜΑΡ, από τη στιγμή που συμφωνεί στο δημοσιονομικό σκέλος και στα περισσότερα διαρθρωτικά, να περιοριστεί στα εργασιακά και να καταγραφεί η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ σε αυτά.

Πηγή: tovima.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου