Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Παρά τις διαφωνίες, τα μέτρα θα ψηφιστούν!


Τελικά τα έγινε χθες; Λίγο μας τα μπερδέψαν τα πράγματα οι «δυο» της κυβέρνησης, ο Κουβέλης και ο Βενιζέλος δηλαδή. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα μια τέτοια εξέλιξη. Περίμενα έναν Κουβέλη να βγει και να κλαψουρίσει κάτι σαν: «σπαράζει η ψυχή μου, ραγίζει η καρδιά μου, αλλά δεν γίνεται να μην ψηφίσουμε τα μέτρα». Και ήμουν βέβαιος ότι ο Βενιζέλος θα ωρυόταν και θα βροντοφώναζε: «Πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Έκανα τόσα πολλά για να τη σώσω, που δεν γίνεται να κάνω πίσω και να μη τη σώσω για ακόμα μια φορά!».

Αντιθέτως, κι ο ένας και ο άλλος δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις αλλαγές στα εργασιακά – προσοχή, μόνο στα εργασιακά, για το υπόλοιπο πακέτο των μέτρων δεν έγινε λόγος (έτσι δεν είναι αγαπητέ «Αριστερέ» κ. Κουβέλη;). Με άλλα λόγια, στα υπόλοιπα μέτρα συμφωνούν! Μένει μόνο το «αγκάθι» των εργασιακών.

Μέχρι χθες ήμουν βέβαιος ότι οι επόμενοι μήνες θα εξελίσσονταν περίπου ως εξής: Τα μέτρα θα ψηφίζονταν, αλλά πολύ δύσκολα θα «περνούσαν». Η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς δεν στέκει καλά στα πόδια της, θα έπεφτε σύντομα, ίσως και εντός λίγων βδομάδων, θα προκηρύσσονταν εκλογές, θα έβγαινε νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ με αξιωματική αντιπολίτευση το γνωστό ναζιστικό μόρφωμα. Θα ακολουθούσε χάος. Όλο το «σύστημα» θα έβαζε όλες του τις δυνάμεις ώστε να μην μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει ουσιαστικά τίποτα (και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσω και την γιγάντωση των Ναζί του Μιχαλολιάκου τελευταία –από κάπου στηρίζονται, κάποιος τους «ταΐζει»– ώστε να κάνουν τη χώρα μπάχαλο όταν το «σύστημα» αισθανθεί ότι απειλείται από την Αριστερά). Στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ θα έσκαζε λοιπόν η βόμβα της χρεοκοπίας, που κάποια στιγμή έτσι κι αλλιώς θα σκάσει με όλα αυτά τα γελοία και εγκληματικά μέτρα που γιγαντώνουν την ύφεση κάθε χρόνο). Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο «κακός», η κυβέρνηση θα έπεφτε, θα είχαμε νέες εκλογές, τα νέα «ευρωπαϊκά» κόμματα που θα είχαν σχηματιστεί πάνω στα συντρίμμια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα κέρδιζαν, το Αριστερό κίνημα θα καταστρεφόταν για τα επόμενα τουλάχιστον 30-40 χρόνια και οι νεοφιλελεύθεροι «ευρωπαϊστές» θα επέβαλλαν στον τρομαγμένο λαό πολύ πιο επώδυνα μέτρα από αυτά για τα οποία μιλάμε σήμερα…

Παραδέχομαι ότι αυτό το σενάριο είναι πολύ «ελληνικό» και δεν λαμβάνει σχεδόν καθόλου υπόψη τις εξελίξεις στην ΕΕ και τις επιθυμίες της Γερμανίας… Ωστόσο, μου φαίνεται το με διαφορά πιο πιθανό με βάση όλα όσα γίνονται τελευταία στην Ελλάδα. Μα ξαφνικά βγαίνει ο… «Τσιριμώκος» (λέγε με Κουβέλη) και μας πετάει κάτι περί αντίθεσης και αντιπαλότητας και όλα δείχνουν να ανατρέπονται…

Όλα; Δύσκολο να ερμηνεύσεις τις ακριβώς γίνεται και τι «παίζεται» (και αλίμονο αν ήταν εύκολο αυτό)! Τι σενάρια μου έρχονται στο μυαλό;

1) Οι «δυο» παίζουν θέατρο, θέλουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με λεονταρισμούς παριστάνοντας τα ψευτοπαλίκαρα, μπας και καταφέρουν να κερδίσουν καμιά ψήφο… Ένσταση: Τα είπαν πολύ «χοντρά» για να πάρουν τα λόγια τους πίσω σε 1-2 μέρες. Αν και. Βέβαια, με αυτούς τους τύπους ποτέ δεν ξέρει κανείς και δεν μπορεί να βάλει το χέρι στη φωτιά!

2) Είναι στημένο το κόλπο, τα έχουν βρει οι «τρεις» μεταξύ τους και θέλουν να «τρίξουν λίγο τα δόντια» στην τρόικα και στην Μέρκελ (ότι δηλαδή η κυβέρνηση κλονίζεται) μπας και μπορέσουν να βελτιώσουν λίγο το πακέτο των μέτρων (προσωρινά, γιατί έρχονται πολύ χειρότερα) και να το κάνουν πιο ευκολοχώνευτο. Ερώτηση: Ακόμα και να πετύχουν κάτι, ΤΩΡΑ το θυμήθηκαν; Χάθηκε να το κάνουν μερικούς μήνες (καλύτερα χρόνια) νωρίτερα; Και είναι άνθρωποι με πυγμή που χτυπούν τη γροθιά στο μαχαίρι; Αν όντως είναι, τότε… το έκρυβαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ όλα αυτά τα χρόνια!

3) Στο κόλπο είναι μέσα εκτός από τους «τρεις» και η τρόικα! Θέλουν να κάνουν αβάντα στην κυβέρνηση, παριστάνοντας ότι ζητάν «γη και ύδωρ», ότι υπό την ηρωική αντίσταση των «τριών» αναγκάζονται να πάρουν πίσω κάποια από αυτά. Η κυβέρνηση κερδίζει πόντους, τα μέτρα ψηφίζονται εύκολα στη Βουλή, στη συνέχεια προκηρύσσονται εκλογές (ένα σενάριο που παίζει έντονα τελευταία), η κυβέρνηση βγαίνει αν όχι κερδισμένη, πιο σταθερή, και στη συνέχεια μας επιβάλλονται και τα υπόλοιπα μέτρα! Δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο – θα έλεγα όμως ότι η τρόικα και η Μέρκελ… στερούνται το απαραίτητο χιούμορ για να παίξουν τέτοιο θέατρο.

4) Όντως τα πράγματα είναι περίπου όπως φαίνονται, και η κυβέρνηση κλονίζεται σοβαρά. Ο Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να πάει τα μέτρα στη Βουλή, ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση Βενιζέλου και Κουβέλη, και εκεί, στη ψηφοφορία δηλαδή, θα φανούν… οι μάγκες. Ο πρωθυπουργός δείχνει να πιστεύει ότι θα περάσουν. Το σενάριο δεν δείχνει απίθανο, αλλά έχει ένα μειονέκτημα: Μπορεί πολύ εύκολα να πάει κάτι στραβά και να μην ψηφιστούν τα μέτρα. Αλλά και να ψηφιστούν, η κυβέρνηση δεν έχει πολύ ζωή μπροστά της.

Οπότε επανερχόμαστε στο σενάριο ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η κυβέρνηση σύντομα θα πέσει και δεν θα αργήσουμε να έχουμε εκλογές (με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και με επακόλουθο τα υπόλοιπα που προανέφερα). Δεν ξέρω τι από όλα αυτά μπορεί να ισχύει. Θα τολμήσω όμως να κάνω μια πρόβλεψη. ΘΕΩΡΩ ΒΕΒΑΙΟ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΝΑ Ή ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ, ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ!

Κ. Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου