Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Κάλπες στο ΑΠΘ για... τέταρτη φορά

-->Κάλπες, για τέταρτη φορά μέσα σ' ένα χρόνο, θα γίνει προσπάθεια να στηθούν σήμερα στο ΑΠΘ, για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος. Φοιτητές που εναντιώνονται στο νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχουν αποφασίσει να «μπλοκάρουν» τις εκλογές, ενώ πολλοί καθηγητές θεωρούν δεδομένο ότι αυτές θα διεξαχθούν τελικά με το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφου. Την ίδια στιγμή, ο Ενιαίος Σύλλογος ΔΕΠ του Αριστοτελείου έχει εξαγγείλει απεργία για σήμερα και αύριο, προγραμματίζοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 8 π.μ., στην είσοδο της Θεολογικής Σχολής.


Οι τρεις απόπειρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης στο ΑΠΘ, κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, απέτυχαν εξαιτίας των κινητοποιήσεων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μετά τις τροποποιήσεις που έγιναν μέσα στο καλοκαίρι στο νόμο Διαμαντοπούλου (4009/11), οι διοικήσεις των πανεπιστημίων φέρουν πλέον την ευθύνη για την οργάνωση των εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ προχώρησαν στην προκήρυξη των εκλογών και σήμερα προγραμματίζεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου (από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. στα αμφιθέατρα Α, Β, Γ και Δ του κτιρίου της Θεολογικής Σχολής).

Την ψήφο των συναδέλφων τους διεκδικούν 18 υποψήφιοι: 1. Απαλαγάκη Χαρίκλεια, Τμήμα Νομικής, 2. Βλέμμας Ιωάννης, Κτηνιατρική Σχολή, 3. Γιαννακουδάκης Ανδρέας, Τμήμα Χημείας, 4. Ελευθεριάδης Χρήστος, Τμήμα Φυσικής, 5. Ζαλίδης Γεώργιος, Γεωπονική Σχολή, 6. Καρύμπαλη-Τσίπτσιου Γιαννούλα, Τμήμα Νομικής, 7. Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 8. Κυριαζής Γεώργιος, Ιατρική Σχολή, 9. Λιτσαρδάκης Γεώργιος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 10. Μάρδας Δημήτριος, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, 11. Μέντζος Αριστοτέλης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, 12. Παυλίδου Φωτεινή-Νιόβη, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 13. Πιτιλάκης Κυριαζής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, 14. Πολυζωίδης Κωνσταντίνος, Ιατρική Σχολή 15. Ταρλατζής Βασίλειος, Ιατρική Σχολή 16. Τρομάρας Λεωνίδας, Τμήμα Φιλολογίας, 17. Τσόκας Γρηγόριος, Τμήμα Γεωλογίας και 18. Τσολάκη Μαγδαληνή, Ιατρική Σχολή.

Σε περίπτωση που η σημερινή εκλογική διαδικασία αποβεί άγονη, οι εκλογές θα επαναληφθούν αύριο στον ίδιο χώρο και αν αποτύχει και αυτή η προσπάθεια, τότε ο νόμος προβλέπει εκλογική διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής ή επιστολικής ψήφου. Ηδη, πολλοί καθηγητές θεωρούν δεδομένο ότι δε θα πραγματοποιηθεί η σημερινή και αυριανή ψηφοφορία, εκτιμώντας πως τελικά ο... κύκλος των εκλογών θα κλείσει με την ηλεκτρονική ψήφο.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής ψήφου είναι δοκιμασμένο, καθώς έχει εφαρμοστεί στο Χαροκόπειο και στο ΤΕΙ Πειραιά, όπως τονίζει η καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής και υποψήφια Φωτεινή-Νιόβη Παυλίδου. Προσθέτει δε, πως η ηλεκτρονική ψήφος συνάδει με τη φύση της εργασίας του ακαδημαϊκού, ο οποίος μετακινείται συχνά, συμμετέχει σε συνέδρια και με το ηλεκτρονικό σύστημα, όπου και να βρίσκεται, μπορεί να ψηφίσει, συμμετέχοντας στις διαδικασίες του ιδρύματος.

Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ φέρονται να έχουν πάρει αποφάσεις για καταλήψεις σχολών και «μπλοκάρισμα» των εκλογών, ενώ διοργανώνεται συγκέντρωση το πρωί στην είσοδο της Θεολογικής, ύστερα από προτάσεις αριστερών φοιτητικών παρατάξεων. «Μέσα στο καλοκαίρι, η κυβέρνηση προχώρησε σε τροποποιήσεις στο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, χωρίς να αλλάξει στο ελάχιστο την ουσία του: τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων - διαβατηρίων για την ανεργία, την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ-ΤΕΙ, την ενίσχυση της ιδεολογικής χειραγώγησης, την ένταση της κρατικής καταστολής, την κατάργηση του ασύλου, την αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης, των αντιδραστικών δηλαδή οργάνων που θα έρθουν για να υλοποιήσουν πλήρως το νόμο - πλαίσιο», σημειώνεται σε ανακοίνωση ορισμένων φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ.

Υπενθυμίζεται πως, βάσει της προκήρυξης, οι ενεργοί φοιτητές του ΑΠΘ καλούνται να εκλέξουν τον εκπρόσωπό τους στο Συμβούλιο του ΑΠΘ αύριο, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ., σε αίθουσες του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. «Στις εκλογές των φοιτητών υπάρχουν μόλις δύο υποψήφιοι στο σύνολο των 60.000 ενεργών», επισήμανε μέλος της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης (ΕΑΑΚ).

Η διοίκηση του ΕΣΔΕΠ του Αριστοτελείου, δηλαδή του συνδικαλιστικού οργάνου των πανεπιστημιακών, καλεί τους διδάσκοντες να απόσχουν από τη σημερινή εκλογική διαδικασία, η οποία, όπως σημειώνει, θα θέσει τα θεμέλια για τη μετάλλαξη των πανεπιστημίων κάτω από τις νέες αυταρχικές δομές διοίκησης και τη δραματική επιδείνωση του εργασιακού τους περιβάλλοντος.

Εκτός από την κήρυξη 48ωρης απεργίας σήμερα και αύριο, ο ΕΣΔΕΠ διοργανώνει εκδήλωση-διαμαρτυρία, στις 8 το πρωί, στην είσοδο της Θεολογικής Σχολής και τις δύο μέρες. «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο ν. 4009/11 και τον εφαρμοστικό του ν. 4076/12 και καλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία ''εκλογής''. Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της δημόσιας ακαδημαϊκής παιδείας, και όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς παράγοντες της αγοράς», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του.

Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής των οκτώ εσωτερικών μελών του Συμβουλίου, το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη των εξωτερικών. Στο ΑΠΘ θέτουν υποψηφιότητα για τις θέσεις των εξωτερικών μελών (τα οποία εκλέγονται από τα εσωτερικά) οι εξής:

1. Χάντερ Ρίτσαρντ, 2. Κορφιάτης Τζορτζ, 3. Βασάκος Νικόλαος, 4. Βουτέρος Βασίλειος, 5. Γυφτόπουλος Αντώνιος, 6. Ευθυμιάδης Νικόλαος, 7. Ζεμπιλιάδου Γεωργία, 8. Ιγνατιάδης Γεώργιος, 9. Καϊτεζίδης Ιγνάτιος, 10. Καστώρης Χρήστος, 11. Κελέκης Δημήτριος, 12. Κιζιρίδου Αναστασία, 13. Λαφαζανίδης Ευστάθιος, 14. Λιακόπουλος Νικόλαος, 15. Μανασής Νικόλαος, 16. Μιζαμίδης Αναστάσιος, 17. Μπουντούλας Χαρίσιος, 18. Νικολαΐδης Αθανάσιος, 19. Νικόπουλος Βασίλειος, 20. Παπαϊωάννου Πέτρος, 21. Πάσχος Εμμανουήλ, 22. Πολυμέρου - Καμηλάκη Αικατερίνη, 23. Σιούτας Κωνσταντίνος, 24. Σκαμπαρδώνης Γεώργιος, 25. Τέντες Αγαμέμνων, 26. Τζακόπουλος Αθανάσιος, 27. Χολέβας Μάρκος και 28. Χριστοφόρου Λουκάς.

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου