Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Süddeutsche Zeitung: Επιπλέον 30 δισ. και δύο χρόνια για να σωθεί η Ελλάδα

Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να ορθοποδήσει, σύμφωνα με πήγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες επικαλείται η Süddeutsche Zeitung (SZ). Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι είναι ανοιχτό το πότε, αλλά και το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα, είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια και μετά το 2014. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πάντως ότι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντάται αύριο στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, έχει ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, με την ανάληψη από την Ευρώπη του κόστους που συνεπάγεται αυτή η χρονική μετατόπιση. Στο άρθρο αναφέρεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.

Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών κεντρικών τραπεζιτών, η SZ επισημαίνει ότι αιτίες της «τρύπας» θεωρούνται η υστέρηση των 10 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την έναρξη του δεύτερου προγράμματος, η μη τήρηση των δεσμεύσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο φορολογικό - και η ύφεση, η οποία οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και σε αύξηση της ανεργίας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται δε ότι αν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, διστάζουν να διαθέσουν τους απαραίτητους επιπλέον πόρους, φοβούμενες τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου