Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Υπ. Οικονομικών: Προθεσμία 7 ημερών για τα μέτρα

Προθεσμία επτά ημερών έχει το υπουργείο Οικονομικών αλλά και η τρικομματική κυβέρνηση να κλείσουν το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών συν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτά προστίθενται περίπου 2 δισ. ευρώ από μέτρα που αφορούν σε περικοπές μισθών και απολύσεις στο Δημόσιο το 2014, αν χαθεί ο στόχος του μηδενισμού του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013.

Αν χάσει και αυτή την προθεσμία, η πιθανότητα να πάει η έκθεση της τρόικας μετά το ορόσημο των αμερικανικών εκλογών, αυξάνεται επικίνδυνα με την Ελλάδα να αποτελεί το μεγάλο χαμένο. Οι υπόλοιποι, Βρυξέλλες, Βερολίνο, τρόικα, δεν φαίνεται να έχουν κανένα λόγο να βιάζονται.

Μετά την ολοκλήρωση αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων την περασμένη Παρασκευή και το «quick pause» που ανακοίνωσε η τρόικα, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναμένονται την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία από ελληνικής πλευράς θα μετάσχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Π. Τσακλόγλου. Η ατζέντα της τρόικας αναφέρει επάνοδο των κορυφαίων, την επόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, όταν πια το ημερολόγιο θα γράφει 1η Οκτωβρίου - συνταγματική προθεσμία για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού - και η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup θα απέχει μόλις επτά ημέρες.

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, να παρουσιαστεί πλήρης κατάλογος μέτρων και στις 18 Οκτωβρίου στη Σύνοδο Κορυφής, να υπάρξει η έκθεση της τρόικας με την οποία θα ανάβει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης «σούπερ δόσης». Ο δρόμος, μόνο με ροδοπέταλα δεν είναι στρωμένος. Μέχρι να επανέλθει η τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει και «μετρήσει» με τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα, αρχικά τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα έφυγε από την Αθήνα με «δεμένα» μέτρα 9,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 8 δισ. ευρώ αφορούν μαχαίρια και ψαλίδια σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Μέχρι τα 11,5 δισ. ευρώ μένουν μέτρα 2 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν σε διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία η τρόικα δεν πιστεύει ότι θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα.

Γι αυτό συμφωνήθηκε η «ρήτρα αποκλίσεων». Αν τα μέτρα αυτά δεν αποδώσουν, γιατί οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα αποδίδουν απευθείας όπως ακριβώς θέλει η τρόικα, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να προσδιορίσει και τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν με βάση τη ρήτρα. Ο κωδικός γράφει «μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο» δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέο μαχαίρι στους μισθούς αλλά και για απολύσεις από το 2014, αν δεν επιτευχθεί μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος το 2013.

Μέχρι την άλλη Δευτέρα άλλωστε θα πρέπει να έχει κλείσει και ο κατάλογος των φορομέτρων που θα αποδώσουν 2 δισ. ευρώ. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διέψευσε τα περί επιβολής κεφαλικού φόρου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, το αφορολόγητο των ελευθέρων επαγγελματιών όμως έχει μπει ήδη στην κλίνη του Προκρούστη, ενώ η αναζήτηση και μόνο 2 δισ. ευρώ «μυρίζει» κι άλλες επιβαρύνσεις…

Πηγή: euro2day.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου