Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η Fed αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της λιτότητας στην ευρωζώνη

Ο Τζον Ουίλιαμς, ένα από τα στελέχη της κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), δήλωσε χθες ότι τα προγράμματα λιτότητας που έχει ζητηθεί από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης να εφαρμόσουν, απειλούν να «φρενάρουν» την οικονομική ανάπτυξη και να περιπλέξουν περισσότερο τη μείωση των ελλειμμάτων.


«Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για να περιορίσουν την κρίση», δήλωσε στο Σαν Φρανσίσκο σε ομιλία του στην πόλη αυτή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του κυρίως για το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Το σχέδιο αυτό μπορεί να δώσει χρόνο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να εφαρμόσουν πιο συνολικές λύσεις για το τραπεζικό τους σύστημα και το χρέος τους», τόνισε. «Όμως οι κυβερνήσεις απέχουν αρκετά από αυτό», δήλωσε ο Ουίλιαμς, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κρίσης στις ΗΠΑ.

Για να επωφεληθούν από τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει προηγουμένως να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Όμως, σύμφωνα με τον Ουίλιαμς, θα τούς ζητηθεί σε αντάλλαγμα «να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας», στα οποία συμπεριλαμβάνονται αύξηση των φόρων και περικοπές των δημοσίων δαπανών.

Ο Ουίλιαμς εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για να καταστεί και πάλι «βιώσιμος» ο προϋπολογισμός των κυβερνήσεων αυτών τη στιγμή που πολλές από αυτές απειλούνται με χρεοκοπία. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ουίλιαμς, οι επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον θα είναι ολέθριες για την παγκόσμια οικονομία. «Βραχυπρόθεσμα, η λιτότητα φρέναρε ακόμα περισσότερο τη λιτότητα, μείωσε τους ρυθμούς της οικονομικής δραστηριότητας και περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τη μείωση των ελλειμμάτων», τόνισε ο Ουίλιαμς.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου