Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ανοικτό το θέμα των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια


Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσονται οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια μετά και τη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών που δεν κατάφερε να καταλήξει σε αποφάσεις.

Τελικά το θέμα των ειδικών μισθολογίων παραπέμπεται για τις οριστικές αποφάσεις στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση κατά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτριος Ελευσινιώτης, οι αρχηγοί των τριών όπλων των ενόπλων δυνάμεων και αξιωματικοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής συζητήθηκαν κωδικό προς κωδικό τα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας φέρεται να πρότεινε το πάγωμα των προσλήψεων και των ωριμάνσεων, την περικοπή των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι ένστολοι και «ψαλίδι» στις λειτουργικές δαπάνες.

Ωστόσο, οι ελεγκτές της τρόικας έχουν απορρίψει το σενάριο να αντικατασταθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια με ισοδύναμα μέτρα και η εφαρμογή να ξεκινήσει από το 2013, καθώς το μέτρο αποτελεί τμήμα του πακέτου που συμφωνήθηκε με την τρόικα και προαπαιτούμενο για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.

Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε όλα τα ειδικά μισθολόγια καθώς οι μισθολογικές διαφορές από υπουργείο σε υπουργείο είναι τεράστιες. Έτσι φέρεται να εξετάζεται το ενδεχόμενο εφαρμογής κλιμακωτών μειώσεων. Ειδικότερα προτείνονται περικοπές ύψους 5% για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, 8% για τους γιατρούς του ΕΣΥ, από 10 έως 12% για τους καθηγητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έως 20% σε διπλωματικούς υπαλλήλους, δικαστικούς και αρχιερείς. Ωστόσο, το μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2013.

Την ίδια στιγμή, ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει τις οριζόντιες μειώσεις στους μάχιμους ενστόλους. «Kαταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, γιατί ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μάχιμων ένστολων, είναι τόσο κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν…» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι αναζητώνται εναλλακτικά μέτρα ώστε «να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους χαμηλότερους βαθμούς. Καταβάλλεται προσπάθεια -και ειλικρινά, γίνεται μια εργώδης προσπάθεια- να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες σε κλάδους που είναι κραυγαλέα ελάχιστα τα χρήματα που παίρνουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «καυτό φθινόπωρο» για την Ελλάδα και για την Ευρώπη με ραγδαίες εξελίξεις. «Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καθοριστεί και η μορφή της Ευρώπης, ποια Ευρώπη θέλουν οι Ευρωπαίοι. Σε αυτό το κρίσιμο διάστημα, η Ελλάδα πρέπει και θα μείνει μέσα στο παιχνίδι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, ο οποίος προσέθεσε: «Προσπαθούμε και ειλικρινά είναι βαθιά μας πίστη ότι ακολουθούμε το μόνο δρόμο που μπορεί να φέρει την Ελλάδα γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες που θα κατανεμηθούν με το δικαιότερο δυνατό τρόπο».

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου