Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Δέκα παρεμβάσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας

Στους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων έργων


Με δέκα παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επιχειρεί την προσέλκυση επενδύσεων και την αναθέρμανση της αναπτυξιακής πορείας.

Μεταξύ των δράσεων που προωθεί το υπουργείο είναι η επιτάχυνση ή επανέναρξη υλοποίησης σημαντικών έργων υποδομών, μεταφορών και δικτύων, η επικαιροποίηση και εξορθολογισμός του πλαισίου για τους δανειολήπτες, αλλαγές στον επενδυτικό νόμο με ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές και η δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Αυτά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο των 10 προτεραιοτήτων για την ανάπτυξη που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, το πακέτο των προτεραιοτήτων περιλαμβάνει το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών έργων όπως οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, οδικοί άξονες και λιμένες, καθώς και αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη προκειμένου να περιορισθεί 50% η μη καταβολή κομίστρου και να αποφευχθεί η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων που προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών η τύχη των οποίων βρίσκεται στον «αέρα». Συγκεκριμένα ο υπουργός σημείωσε ότι θα ξεκινήσει η προετοιμασία σχετικών οικονομοτεχνικών μελετών που πρόκειται να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για την έκβαση αυτής της μάχης διότι υπάρχουν αντιδράσεις από το εξωτερικό. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι οι ΕΟΖ οι οποίες μπορεί να είναι θεματικές, δεν θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά θα παρέχονται φορολογικά και διοικητικά κίνητρα.

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενός Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένονται τα συμπεράσματα ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί ήδη από την περασμένη Άνοιξη με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της KFW και του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό για την επικαιροποίηση και τον εξορθολογισμό του πλαισίου για τους δανειολήπτες, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεννόηση με την Τρόικα. Ο ίδιος αναγνώρισε το πρόβλημα που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, σημειώνοντας ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια. «Η άσκηση είναι δύσκολη», ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι ο στόχος να γίνει το καλύτερο δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου