Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Το φθινόπωρο η δημοπράτηση της δυτικής περιφερειακής


ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Στα... χέρια της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες για την αναβάθμιση της δυτικής περιφερειακής οδού, ενός σημαντικότατου έργου για τη Θεσσαλονίκη.

Με το έργο θα καταργηθούν τα φανάρια, αφού οι έξι ισόπεδοι κόμβοι που υπάρχουν στην περιοχή θα ανισοπεδοποιηθούν.

«Προσδοκούμε ότι οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν σύντομα, έτσι ώστε μέσα στο φθινόπωρο το έργο να δημοπρατηθεί», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Γιώργος Τσιτουρίδης, ο οποίος επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της δυτικής περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης έχει προέγκριση και είναι έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με 122 εκατ. ευρώ. «Ευελπιστούμε ότι την προσεχή άνοιξη μπορεί να υπάρχει ανάδοχος», υπογραμμίζει ο κ. Τσιτουρίδης.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί, επιτέλους, όπως όλοι οι αντίστοιχοι δρόμοι στην Ευρώπη. Θα είναι δηλαδή στο σύνολό της μία οδός ταχείας κυκλοφορίας, χωρίς φανάρια. Την ίδια ώρα, πέρα από την αύξηση της ταχύτητας και της κυκλοφοριακής ικανότητας της περιφερειακής οδού, θα αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας του δρόμου, ο οποίος σήμερα είναι επικίνδυνος.

Τι περιλαμβάνει

Το έργο αναβάθμισης της δυτικής περιφερειακής οριοθετείται μεταξύ των κόμβων Κ5 (νοσοκομείο «Παπαγεωργίου») και Κ16 (Λαχαναγορά), σε μήκος περίπου οκτώ χιλιομέτρων. Διασχίζει τους δήμους Κορδελιού - Ευόσμου και Παύλου Μελά, αλλά δεν περιλαμβάνει την ανισοπεδοποίηση του Κ16, που έχει δημοπρατηθεί για κατασκευή ως ανεξάρτητο έργο, με προϋπολογισμό περίπου 100 εκατ. ευρώ και έχει ανάδοχο.

Οι έξι κόμβοι που θα ανισοπεδοποιηθούν είναι οι εξής: Μοναστηρίου και 3ης Σεπτεμβρίου (Ελευθέρια), Μαιάνδρου (Εύοσμος), Ολυμπιάδος (Εύοσμος), Μακρυγιάννη (Ηλιούπολη), Λαγκαδά και Σταυρουπόλεως, 25ης Μαρτίου (Πολίχνη). Η εργολαβία θα περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή άνω διάβασης στην οδό Ολυμπιάδος (πράσινη γέφυρα πεζών και ποδηλατών), καθώς και απλές πεζογέφυρες. Περιλαμβάνει, επίσης, την κατά τόπους αναμόρφωση του παράπλευρου οδικού δικτύου και των άλλων τοπικών συνδέσεων.

Πρόσθετο πλάτος

Το συνολικό πλάτος της αρτηρίας θα διατηρηθεί ως έχει, αλλά τοπικά, όπου απαιτηθεί, θα προστεθεί μια λωρίδα για την εξυπηρέτηση των στρεφουσών κινήσεων στους κόμβους. Το επιπλέον πλάτος που θα απαιτηθεί τοπικά μπορεί να εξασφαλιστεί κατά περίπτωση, με εκμετάλλευση της ζώνης μεταξύ αρτηρίας και παραδρόμων, του πλάτους της κεντρικής νησίδας στην περιοχή των κόμβων και με περιορισμένες απαλλοτριώσεις.

Η αναβάθμιση του δυτικού τμήματος της περιφερειακής οδού και η κατάργηση των φαναριών, πέραν των άμεσων κυκλοφοριακών στόχων, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της δυτικής περιοχής της πόλης.

Σημειωτέον ότι κατά τη φάση κατασκευής δεν πρόκειται να κλείσει η περιφερειακή οδός, καθώς στις μελέτες υπάρχουν προβλέψεις, ώστε ο δρόμος να βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακή ασφυξία στη Θεσσαλονίκη. Η διάρκεια κατασκευής του έργου θα είναι, από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης μέχρι την ολοκλήρωσή του, δυόμισι χρόνια.

2 + 1 έργα

Στον προγραμματισμό της «Εγνατία Οδός ΑΕ» βρίσκονται ακόμη δύο έργα, με τα οποία θα ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της περιφερειακής οδού σε όλο της το μήκος. Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή μίας υπερυψωμένης αρτηρίας ταχείας κυκλοφορίας, ενώ το δεύτερο τη διαπλάτυνση της περιφερειακής οδού, από τα Κωνσταντινουπολίτικα μέχρι την Καλαμαριά. «Πακέτο» με αυτά τα δύο θα προωθηθεί ένα ακόμη έργο, με το οποίο θα διαπλατυνθεί κατά μία λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας το τμήμα της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από τον Κ12 (Καλαμαριά), μέχρι τον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία».

Πηγή: agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου