Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ευρωζώνη: «Αντίδοτο» στην κρίση με το Ταμείο Εξυπηρέτησης Χρέους


Ένα ειδικό ταμείο εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα προσέφερε διέξοδο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης εκτιμούν, μεταξύ άλλων, οι «σοφοί» της γερμανικής οικονομίας, ωστόσο η κυβέρνηση Μέρκελ διστάζει ακόμη να κάνει το επόμενο βήμα.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το σχέδιο προβλέπει ότι τα χρέη των κρατών που υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ θα διοχετευθούν σε ένα ειδικό ταμείο κοινής ευθύνης και θα καλυφθούν με ένα είδος πανευρωπαϊκού ομολογιακού δανείου από τις διεθνείς αγορές, η δε περίοδος αποπληρωμής θα φτάνει τα 20-25 χρόνια.

Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι η λειτουργία του ταμείου θα ήταν χρονικά και ποσοτικά περιορισμένη, συνεπώς οι πλεονασματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν θα την έβλεπαν ως κατάχρηση της αλληλεγγύης τους προς τις ελλειμματικές, υπερχρεωμένες χώρες του Νότου.

Ακόμα και ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν δεν απορρίπτει καταρχήν το ταμείο χρέους, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που εκφράζει.

Ο επικεφαλής της Bundesbank πιστεύει ότι «για να τολμήσει κανείς αυτήν τη περιπέτεια της κοινής ανάληψης χρέους πρέπει να αισθάνεται σίγουρος για το αποτέλεσμα. Και θα αισθάνεται σίγουρος, μόνο αν έχει δικαίωμα άμεσου ελέγχου».

Δηλαδή, οι υπερχρεωμένες χώρες καλούνται να εκχωρήσουν τη δημοσιονομική αυτονομία τους σε υπερεθνικά ευρωπαϊκά όργανα, προοπτική στην οποία δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες μέχρι σήμερα.

Όμως οι πλουσιότερες χώρες επιμένουν, απαιτώντας συγκεκριμένες «ασφαλιστικές δικλείδες», όπως τονίζει ο επικεφαλής του συμβουλίου «σοφών» της γερμανικής οικονομίας Βόλφγκανγκ Φραντς:

«Πρώτη διασφάλιση: κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να υιοθετήσει στο σύνταγμά της ένα ''φρένο χρέους΄΄. Η δεύτερη διασφάλιση είναι ότι η αποπληρωμή του χρέους θα πρέπει να γίνει μακροπρόθεσμα από μία αύξηση φορολογικών εσόδων σε εθνικό επίπεδο με τα έσοδα να πηγαίνουν απευθείας στο ταμείο εξυπηρέτησης χρέους», λέει.

Υπάρχει και μία τρίτη διασφάλιση, μάλλον διαμφισβητούμενη: εάν δεν πληρώσει ο οφειλέτης, θα αναγκαστεί να παραχωρήσει στο ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους ένα μέρος από τα αποθέματα χρυσού στα κρατικά θησαυροφυλάκια. Και αυτό γιατί οι χώρες που συμμετέχουν στο ταμείο θα έχουν προσφέρει ως ενέχυρο τα συναλλαγματικά αποθέματα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων χρυσού.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ταμείου εξυπηρέτησης χρέους είναι πάντως ότι οι υπερχρεωμένες χώρες αγοράζουν πολύτιμο χρόνο για να υλοποιήσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματά τους- χρόνος που δεν θα τους παραχωρούσαν οι αγορές υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Πηγή: tovima.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου