Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Π. Τόμσεν: Η Ελλάδα θα ανακάμψει το 2014


Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ήπια ανάκαμψη από το 2014 προέβλεψε ο αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα μας Πολ Τόμσεν, ο οποίος σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος. Ο ίδιος πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί μια επιπρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της χώρας μας, εκτίμηση για την οποία τόνισε ότι βασίζεται στις τρέχουσες προβλέψεις.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης της αποστολής του ΔΝΤ στη χώρα μας, που έγινε το βράδυ της Τρίτης στην Ουάσινγκτον, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών που υπήρχαν πριν από την κρίση. Υπογράμμισε όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και ότι «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Ειδικότερα για την ανάπτυξη, το στέλεχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας βασίζεται στη βελτίωση παραγόντων που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη, όπως η κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, για να ανακάμψει η οικονομία στη χώρα μας θα απαιτηθεί σημαντική και διατηρήσιμη βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 0,6% το 2014. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα βιώνει το έκτο έτος της ύφεσης, και σημειώνεται ότι το ΑΕΠ έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25% μετά το 2007. Τονίζεται ακόμα ότι το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό μέρος της καθυστέρησης, διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα» που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα και, όπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα, για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Το χρέος

Όσον αφορά στο χρέος, ο Πολ Τόμσεν τόνισε ότι «είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε εάν απαιτείται ελάφρυνση», αν και οι τρέχουσες προβλέψεις «δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τέτοια κίνηση για να υποχωρήσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020». Ωστόσο, αυτό, όπως επισήμανε, θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις μέχρι το φθινόπωρο.

Στην έκθεση καταγράφονται αναλυτικά τα συμφωνηθέντα μέτρα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των δανειστών. Σημειώνεται ότι οι πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις σε γενικές γραμμές δεν αποκλίνουν από τις προβλέψεις του προγράμματος και ότι τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του έτους έως σήμερα είναι σε γενικές γραμμές συνεπή με τους στόχους του. Ανάμεσα στις επισημάνσεις για μέτρα που δεν έχουν υλοποιηθεί, για καθυστερήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν, κατονομάζονται οι καθυστερήσεις στην τιμολόγηση των φόρων ακίνητης περιουσίας, υπερβάσεις στις δαπάνες για την υγεία και οι αδυναμίες στον μηχανισμό είσπραξης φόρων. Επίσης, σημειώνεται ότι κενά που εντοπίστηκαν έχουν «κλείσει» με πρόσθετα μέτρα, αλλά αυτά θα επαναξιολογηθούν στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014, κατά τη διάρκεια της επόμενης αναθεώρησης.

‘Έξοδος από το Δημόσιο

Ειδικά για τη φορολογική διοίκηση επισημαίνεται ότι υπήρξε κάποια πρόοδος στην ενίσχυση της αυτονομίας των εσόδων, αλλά έχουν προκύψει νέα εμπόδια. Παράλληλα τονίζεται ότι οι αρχές ενίσχυσαν την ικανότητα των μονάδων για φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα και ότι η είσπραξη χρεών έχει επίσης μείνει πίσω, παρά τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές.

Αναφορά γίνεται και για τις «εξόδους» από το Δημόσιο και για την «αντικατάσταση» των απολυθέντων με νέο προσωπικό με τα «απαιτούμενα προσόντα». Στην έκθεση γίνεται και αναφορά στην ΕΡΤ και υποστηρίζεται ότι η κυβέρνηση την έκλεισε τον Ιούνιο για να ανοίξει έναν «μικρότερο, πιο αποτελεσματικό σταθμό», στο οποίο θα μπορούσε να επαναπροσλάβει ένα αριθμό πρώην υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Ειδικότερα για τις ιδιωτικοποιήσεις ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. «Οι αρχές μας διαβεβαίωσαν ότι είναι προσωρινές και ελπίζουμε ότι έτσι έχουν τα πράγματα», υπογράμμισε. Παράλληλα, έκανε λόγο για ουσιαστική επανεξέταση του προγράμματος πώλησης κρατικής περιουσίας στην επόμενη αξιολόγηση το φθινόπωρο, κάτι που όπως δήλωσε, θα προσδιορίσει και τις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου