Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: Αποχαρακτηρίζουν μυστικά έγγραφα ως «απάντηση» στον Σνόουντεν


Απόρρητα έγγραφα για το πρόγραμμα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, που αφορούν και τη δικαστική διαδικασία γύρω από αυτές, πρόκειται να αποχαρακτηρίσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία θέλει με αυτό τον τρόπο να περάσει στην «αντεπίθεση» μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.


Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα περιλαμβάνει πληροφορίες γύρω από το «Δικαστήριο Παρακολουθήσεων Πληροφοριών Εξωτερικού», το FISA, το οποίο λειτουργεί εν κρυπτώ και εξετάζει τα αιτήματα των υπηρεσιών για έγκριση παρακολουθήσεων.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε πως το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) αποχαρακτηρίζεται η δικαστική εντολή από το FISA στην εταιρεία Verizon τον Απρίλιο να παραδώσει στοιχεία επικοινωνιών συνδρομητών της. Το έγγραφο ήταν από τα πρώτα που είχαν διαρρεύσει και πυροδότησαν τον κυκεώνα αποκαλύψεων γύρω από την NSA.

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έρχεται μετά την αποτυχία νομοθετικής πρωτοβουλίας βουλευτών που επιδίωκαν να τεθούν περιορισμοί στις δυνατότητες της NSA να συλλέγει στοιχεία. Ο επικεφαλής Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ έχει αναφέρει πως πρόκειται να ενισχύσει τη διαφάνεια γύρω από τις παρακολουθήσεις. «Πιστεύω πως είναι σωστό, πιστεύω πως θα αποσαφηνιστεί τι προσπαθούμε να κάνουμε και γιατί» σχολίασε ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, επικεφαλής της NSA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου