Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο

Η αξία του κινηματογράφου ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο σχολείο είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει το τμήμα πολιτιστικών θεμάτων της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, με στόχο να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς να αξιοποιήσουν την τέχνη αυτή στο σχολείο μέσα από τα προγράμματα καινοτόμων δράσεων.

Σήμερα η κινηματογραφική παιδεία ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν είναι ευρέως διαδεδομένη στα σχολεία, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο και επικρατεί η άποψη ότι απαιτούνται υποδομές με μεγάλο κόστος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον λέκτορα της Σχολής Καλών Τεχνών, Στέλιο Ντεξή, η παραγωγή μίας ταινίας σήμερα στο σχολείο είναι εφικτή με την χρήση ευρέως διαδεδομένων και οικονομικών ψηφιακών εργαλείων, όπως τα κινητά τηλέφωνα, που προσφέρουν μάλιστα βέλτιστη ποιότητα εικόνας.

Ο κ. Ντεξής θα αναφερθεί στην ημερίδα στον τρόπο χρήσης των εργαλείων αυτών από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ θα παρουσιάσει μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα, που μπορεί να αποτελέσει βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς, καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται οι διαδικασίες και τα βήματα υλοποίησης ή εξέλιξης μίας ταινίας. Την ψηφιακή πλατφόρμα μπορούν να βρίσκουν οι ενδιαφερόμενοι στο διαδίκτυο (www.storyfy.com).

«Η κινηματογραφική παιδεία συμβάλλει στην αποκωδικοποίηση των πολλαπλών και ποικίλων εικόνων από τις οποίες βάλλονται καθημερινά οι νέοι, έτσι ώστε να διαμορφώσουν το ρόλο τους ως ενεργητικοί θεατές και κατά συνέπεια δημιουργοί και όχι καταναλωτές πολιτισμού» επισημαίνει η υπεύθυνη του τμήματος Πολιτιστικών Θεμάτων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ξανθή Βασιλειάδου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί αύριο 24 Νοεμβρίου (10.00-14.30) στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» της Σταυρούπολης. Θα μιλήσουν καθηγητές από τη Σχολή Κινηματογράφου και από την Καλών Τεχνών, καθώς και καθηγητές, ενώ θα προβληθούν ταινίας μικρού μήκους που δημιούργησαν μαθητές από οχτώ σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου