Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Αίγυπτος: Διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Διαδηλωτές σε πολλές πόλεις της Αιγύπτου έβαλαν φωτιά σε γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στο διάταγμα που εξέδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στις πόλεις Σουέζ, Πορτ Σαΐντ και Ισμαήλια. Υποστηρικτές του Μόρσι και αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σε πολλές πόλεις της χώρας.

Συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων πλευρών σημειώθηκαν στην Αλεξάνδρεια.Το διάταγμα που εξέδωσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, με το οποίο διευρύνει τις εξουσίες του, «προκαλεί πολύ σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε την Παρασκευή στη Γενεύη ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

«Ανησυχούμε πολύ για τις πιθανές πολύ σοβαρές επιπτώσεις του διατάγματος αυτού στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου στην Αίγυπτο» δήλωσε ο Κόλβιλ. «Φοβούμαστε, επίσης, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση τις επόμενες ημέρες, αρχής γενομένης από σήμερα» τόνισε ο Κόλβιλ.

Ο εκπρόσωπος της Πιλάι δε διευκρίνισε ποια σημεία του διατάγματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αλλά τόνισε ότι το διάταγμα έχει πολλές πτυχές, για την πλήρη ανάλυση των οποίων θα χρειαστεί χρόνος. Ο Κόλβιλ πρόσθεσε ότι το γραφείο της Πιλάι ίσως εκδώσει λεπτομερή ανακοίνωση σχετικά με το θέμα την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Με το διάταγμα, ο πρόεδρος προστατεύει την συντακτική συνέλευση από την διάλυση με απόφαση της δικαιοσύνης ή της Ανω Βουλής και της παραχωρεί άλλους δύο μήνες, πέραν της αρχικής προθεσμίας που έληγε τον Δεκέμβριο. Την ίδια προστασία παραχώρησε ο Μόρσι και στην (θεσμικά ανίσχυρη) Ανω Βουλή, στην οποία κυριαρχούν οι ισλαμιστές.

Ο Μόρσι διέταξε επίσης να γίνουν εκ νέου οι δίκες των αξιωματούχων με «πολιτικές ή εκτελεστικές θέσεις» επί Μουμπάρακ, κάτι που ίσως ανοίγει τον δρόμο και για μια νέα δίκη του πρώην προέδρου. Παράλληλα, με το διάταγμα που εξέδωσε ο Μούρσι, όλες του οι αποφάσεις μέχρι την εκλογή νέου κοινοβουλίου δεν μπορούν να προσβληθούν δικαστικά.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες Αιγύπτιοι, στην πλειοψηφία τους Ισλαμιστές, συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή έξω από το προεδρικό μέγαρο στο ανατολικό Κάιρο σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο. «Ο λαός υποστηρίζει τα διατάγματα του προέδρου» έγραφε ένα πανό, ενώ πολλοί οπαδοί του προέδρου φώναζαν: «Μόρσι, ο Θεός είναι μεγάλος, σε αγαπούμε πρόεδρε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου