Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σύνοδος Κορυφής: Μακρύς ο δρόμος για να επιτευχθεί συμφωνία

Το μπρα-ντε-φερ επί του κοινοτικού προϋπολογισμού άρχισε με τρίωρη καθυστέρηση τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικράτησε στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες και των προσπαθειών για αναζήτηση συμβιβασμού. Η Σύνοδος ξεκίνησε μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και διεκόπη λίγο μετά τα μεσάνυχτα, για να εξετάσουν οι ηγέτες μια νέα πρόταση συμβιβασμού που διατυπώθηκε από τον Ρόμπαϊ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα το μεσημέρι με την ελπίδα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε συμφωνία.. Πολύ πιθανό θεωρείται πλέον η Σύνοδος να συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Οι καιροί απαιτούν έναν «μετριοπαθή προϋπολογισμό», ο οποίος θα περιλαμβάνει «επώδυνες περικοπές», δήλωσε ο Ρομπάι, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από το 2009. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρότεινε κούρεμα της τάξης των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 1,09 τρισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επέμενε σε κούρεμα της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει τις αμφιβολίες της σχετικά με τη δυνατότητα των Ευρωπαίων ηγετών να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά τα σχέδια δαπανών για το χρονικό διάστημα 2014-2020, προβλέποντας ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες. «Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Η ίδια διατηρεί ακόμα αμφιβολίες σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση.

Βέτο προέβαλε σταθερά ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζητώντας μεγαλύτερες περικοπές από όσες προβλέπει το προσχέδιο Ρομπάι. «Ετοιμοπόλεμος» έφτασε όμως και ο Μάριο Μόντι, προειδοποιώντας επίσης με βέτο χωρίς περισσότερα κονδύλια για την Ιταλία. Με καταψήφιση του προϋπολογισμού στο Στρασβούργο εάν υπάρξουν μεγάλες μειώσεις προειδοποίησε την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Με συμβιβαστική διάθεση στις Βρυξέλλες ήταν ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος μάλιστα είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με την Μέρκελ και συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, λίγο μετά την λήξη του Συμβουλίου, ότι διεξάγονται συνεχείς διαβουλεύσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή θα βρεθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Για τη Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι «είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη Σύνοδο». «Η συνετή θέση είναι αναμφίβολα να δοθεί χρόνος στο χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας». Και πρόσθεσε: «Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης», αλλά αυτό μπορεί «να γίνει σε δύο χρόνους, δεν είμαστε στη Σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας».

Σαμαράς: «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της»

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε εκτενώς στα θέματα που απασχολούν άμεσα την Ελλάδα. «Η Ελλάδα έκανε το χρέος της. Ήρθε η σειρά της ΕΕ και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που πρέπει και παράλληλα να ανταποκριθούν στο ζήτημα της συνοχής. Η συνοχή είναι ζήτημα ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο πρωθυπουργός εισερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είδε τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος για το ελληνικό ζήτημα και το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε σιβυλλικά «αν δεν είσαι αισιόδοξος τα χάνεις όλα».

Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου