Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Φτιάχνουν τη δική τους... Βουλή στο ΑΠΘ


Την δικιά τους... Βουλή φτιάχνουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης! Από τις 1 εώς 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί στη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου το πρώτο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων.

Στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ) θα συμμετάσχουν Έλληνες φοιτητές από κάθε σχολή της χώρας ή του εξωτερικού, λαμβάνοντας θέσεις βουλευτών, υπουργών και επιτρόπων με σκοπό τη συζήτηση και εν τέλει την ψήφιση των νομοσχεδίων που καταθέτει η κυβέρνηση, όπως και στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Το ΜΒΕ απαρτίζεται από τέσσερα ισάριθμα κόμματα - τα οποία καλύπτουν όλο το ιδεολογικό φάσμα της πολιτική σκηνής- γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία τους για την ψήφιση των νομοσχεδίων. Κάθε κόμμα, αποτελείται από τον αρχηγό , τους τομεάρχες και τους βουλευτές του, οι οποίοι χαράσσουν τη γενική πολιτική του γραμμή. Σκοπός των κομμάτων είναι η όσο το δυνατό δημοκρατικότερη λειτουργία τους και η μεγαλύτερη επιρροή στα ψηφιζόμενα νομοσχέδια.

Όσον αφορά τα τελευταία, αυτά, πριν ψηφισθούν στην Ολομέλεια, συζητώνται, ανάλογα με το θέμα τους, σε τέσσερις επιτροπές (Εξωτερικής πολιτικής και εθνικής Άμυνας, Κοινωνικών Υποθέσεων, Μορφωτικών υποθέσεων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης). Κάθε επιτροπή αποτελείται από ισάριθμους βουλευτές κάθε κόμματος (αν για παράδειγμα το Συνέδριο απαριθμεί 120 βουλευτές, η μία επιτροπή αποτελείται από 32 βουλευτές – 8 από έκαστο κόμμα). Στις επιτροπές αυτές, οι βουλευτές συζητούν επί των άρθρων των νομοσχεδίων, με σκοπό να τα υπερασπιστούν ή να τα τροποποιήσουν, αλλά και να προσθέσουν νέα άρθρα. «Συντονιστής» της γραμμής του κόμματος εντός της επιτροπής είναι ο αρμόδιος Τομεάρχης, κάτι που όμως σε καμία περίπτωση δε νοθεύει την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, που, λόγω της υπάρχουσας συγκυρίας, δεν υφίσταται ως Επιτροπή, αλλά αποτελεί θέμα που θα συζητηθεί κατευθείαν στην Ολομέλεια. Έτσι, γίνεται σαφές ότι κάθε βουλευτής έχει να πραγματευθεί δύο ζητήματα:
  1. Αυτό της επιλογής τους ανάμεσα στις τέσσερις επιτροπές 
  2. Το οικονομικό ζήτημα της Ολομέλειας.

Το ΜΒΕ θα διεξαχθει στις 1-4 Μαρτιου 2013 (Παρασκευή 1/3/2013 - Δευτέρα 4/3/2013) στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ως διοργάνωση εμφορούμενη απο αξίες όπως η δημοκρατία και η αξιοκρατία, θα τιμήσει τους κορυφαίους ρήτορες και τους πιο δημοκράτες βουλευτές με τα ανάλογα βραβεία. Στο πλαίσιο αυτό, θα τιμηθεί αναλόγως και το δημοκρατικότερο κόμμα. Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του Συνεδρίου, βάσει των όσων αναφέρθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου