Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Γιορτή του κάστανου στο δήμο Θέρμης

 

Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λιβάδι του νέου δήμου Θέρμης η γιορτή τουκάστανου, την οποία διοργανώνει στις 4 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδιωτών.

Εδώ και 16 χρόνια με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά υπέροχου και πολύ νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία του χωριού, με χορευτικά συγκροτήματα και την παραδοσιακή ορχήστρα Λάκης Τζιαρός.

Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις. Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, κάστανα και κρασί.

Το Λιβάδι είναι παλιό χωριό στα νότια του Κισσού (Χορτιάτη). Καταστράφηκε το 1821 από τους Τούρκους για αντίποινα στην συμμετοχή του στην επανάσταση της Χαλκιδικής. Απέχει μόλις 30 από την Θεσσαλονίκη και είναι σκαρφαλωμένο στη κορυφογραμμή Χορτιάτη-Ομβριανού. Η πρόσβαση σ’ αυτό γίνεται μέσω της παλιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, από τη διασταύρωση των Βασιλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου