Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η αφόρητη μοναξιά του Παναγιώτη Ψωμιάδη


«Περασμένα μεγαλεία» για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη που προχτές παρακολούθησε την παρέλαση μόνος απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, ενώ την περασμένη Παρασκευή επίσης μόνος του κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των πεσόντων στον αγώνα κατά των κατακτητών.

Ήταν σίγουρα οι πιο μοναχικές εορταστικές εκδηλώσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη τα τελευταία χρόνια. Γιατί μπορεί η αργία του από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να χρονολογείται από τον περσινό Ιούνιο, όμως η φετινή του παρουσία το τριήμερο του εορτασμού των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης ήταν διαφορετική: μακριά από τους επισήμους και από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η αρχή έγινε την Παρασκευή το πρωί. Στην επίσημη δοξολογία που έγινε στον Άγιο Δημήτριο, ο «γαλάζιος» αυτοδιοικητικός προσήλθε με ένα μηχανάκι και αφού πέρασε από τα διάφορα μπλόκα της ΕΛΑΣ, προσήλθε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί στάθηκε μαζί με τους αυτοδιοικητικούς. Ανάμεσα από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον αντιπεριφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά σε απόσταση από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Όταν βγήκε από την εκκλησία, έκανε τη γνωστή δήλωση καταδίκης των μέτρων. Ήταν ο πρώτος πολιτικός που το έκανε, γιατί, όπως λένε πολλοί στη ΝΔ, ο Παναγιώτης «ποτέ δεν έχασε την αίσθηση του κόσμου».

«Είναι ντροπή οι απλοί πολίτες, οι χριστιανοί, να αντιμετωπίζονται ως υπόδουλοι, περιορισμένοι μακριά και πίσω από κάγκελα. Η θλιβερή αυτή εικόνα δεν ταιριάζει ούτε στην τριπλή εθνική και θρησκευτική γιορτή ούτε στη δημοκρατία μας. Δημοκρατία με αποκλεισμούς δε νοείται. Ως αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας λυπάμαι και ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού στο λαό της πόλης μας θα παρακολουθήσω πλέον τις εκδηλώσεις του τριημέρου –και ιδιαίτερα τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση- ανάμεσα στον κόσμο», ήταν η γραπτή του δήλωση.

Λίγο αργότερα μπήκε στο αυτοκίνητό του και πήρε το δρόμο για τα κοιμητήρια της Αγίας Παρασκευής, στον οδό Λαγκάδα. Εκεί μόνος του και σε μια εκδήλωση χωρίς επισήμους κατέθεσε «στεφάνι τιμής και μνήμης σε μνημείο 42 αντιστασιακών που δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Ήταν μία κίνηση που, όπως τονίζεται και στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, έγινε «σε ένδειξη σεβασμού στους ανώνυμους ήρωες του ’40 και της εθνικής αντίστασης στον κατακτητή».

Η μοναξιά και η τάση απομόνωσης του κ. Ψωμιάδη συνεχίστηκε και την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, την οποία, ας μην ξεχνάμε, διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί ο «γαλάζιος» αυτοδιοικητικός απέφυγε, όπως ο διάολος το λιβάνι, την εξέδρα των επισήμων και στάθηκε μαζί με την κόρη του δίπλα αλλά εμφανώς μακριά από τους επισήμους. Ακουμπώντας συχνά στα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί παρακολούθησε όλη την στρατιωτική παρέλαση, παραμένοντας όλη την ώρα κάτω από μια μεγάλη σκούρα ομπρέλα που τον προστάτευε από τις σταγόνες της βροχής.

Χτες λίγες ώρες μετά έκανε λόγο για μια οικονομική χούντα, την οποία δε βλέπουμε. «Η τρόικα φταίει για όλα; Το πιστεύετε αυτό;», αναρωτήθηκε μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό. Πρόσθεσε δε πως «όταν εγώ ανέβαινα στα κάγκελα, κάποιοι αυλικοί, γύρω από τον κ. Σαμαρά, κρύβονταν» και ξεκαθάρισε πως «η μισή ψυχή μου έχει φύγει από τη ΝΔ. Μπορεί να είμαι ασθενής το διάστημα που θα γίνουν εκλογές».

Όσο για την παρέλαση, είπε ότι είναι ντροπή οι πολίτες να παρουσιάζονται «ως υπόδουλοι, μακριά και πίσω από τα κάγκελα». Όπως ο ίδιος, στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής.

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου