Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Ελονοσία και άλλες «ξεχασμένες» ασθένειες ξαναχτυπούν

«Χωρίς μέτρα δημόσιας υγείας, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 4.000!»


Οι «ξεχασμένες» ασθένειες ξαναχτυπούν! Ο εφιάλτης παλαιότερων «σκοτεινών» εποχών, τότε που άκρως επικίνδυνες και μεταδοτικές αρρώστιες «χτυπούσαν και θέριζαν» δεκάδες πολίτες, επιστρέφει στην Ελλάδα. Νόσοι και θανατηφόρες λοιμώξεις που είχαν εξαλειφθεί από τη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες έχουν πλέον επιστρέψει και μεταδίδονται καθημερινά σε κάθε γωνιά της χώρας, κυρίως μέσω κουνουπιών και πτηνών.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του 2012 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου είχαν διαγνωστεί 59 κρούσματα ελονοσίας αλλά και 161 περιπτώσεις λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 16 από τα οποία επέφεραν τον θάνατο των ασθενών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για ανάγκη συστηματικής λήψης μέτρων δημόσιας υγείας, προκειμένου να μην αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, το πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθεί, αφού αρρώστιες όπως η ελονοσία μεταδίδονται και μέσω μεταναστών που προέρχονται από χώρες στις οποίες ενδημεί η συγκεκριμένη λοιμώδης νόσος. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία από τα κουνούπια είναι το ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο μέτρο πρόληψης έναντι σοβαρών νοσημάτων, όπως η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου και η ελονοσία.

Ελονοσία: «Ζωντανή» μετά από 40 χρόνια!

Η ελονοσία είναι μια νόσος που το 1974 και έπειτα από εντατικό πρόγραμμα καταπολέμησης που διήρκησε συνολικά 14 χρόνια, εκριζώθηκε από την Ελλάδα. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2011 η νόσος «επέστρεψε» δυναμικά καθώς εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων με ενδείξεις «εγχώριας μετάδοσης», αρχικά στον δήμο Ευρώτα Λακωνίας και στη συνέχεια σε περιοχές όπως η Εύβοια, η Ανατολική Αττική, η Λάρισα και η Βοιωτία.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου έχουν διαγνωστεί συνολικά 59 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 43 αφορούν μετανάστες από ενδημικές χώρες και πέντε αφορούν Ελληνες ταξιδιώτες. Για τα υπόλοιπα έντεκα κρούσματα που δεν προέρχονταν ή δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης. Αυτό σημαίνει πως η σοβαρή αυτή ασθένεια, που είχε εξαφανιστεί από τη χώρα μας εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, επέστρεψε και πλέον δεν μεταδίδεται μόνο από τουρίστες και μετανάστες, αλλά και από άτομο σε άτομο. Συμφωνά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ηλικίες των ασθενών χωρίς αναφερόμενο ιστορικό ταξιδιού σε χώρες όπου ενδημεί η νόσος κυμαίνονται από 25 έως 78 έτη, ενώ το 64% των κρουσμάτων είναι άνδρες.

Τα συμπτώματα της ελονοσίας περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πόνο στις αρθρώσεις, έμετο, αναιμία, αιμοσφαιρινουρία, βλάβη του αμφιβληστροειδούς, αλλά και σπασμούς. Το κλασικό σύμπτωμα της ελονοσίας είναι κυκλική αιφνίδια ψυχρότητα, που ακολουθείται από την αυστηρότητα και στη συνέχεια πυρετός και εφίδρωση διάρκειας τεσσάρων έως έξι ώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξάλειψη της νόσου βασίζεται και στην έγκαιρη διάγνωση που αποτρέπει την περαιτέρω μετάδοσή της. Για τον λόγο αυτό συμβουλεύουν τους πολίτες να προχωρούν σε προληπτικές εξετάσεις, αν και εφόσον διαπιστώσουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Ιός του Δυτικού Νείλου: 16 θάνατοι μέσα στο 2012

Η επιδημία λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2010. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές Αυγούστου μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου του 2010 είχαν διαγνωστεί συνολικά 262 περιστατικά, 71 από τα οποία προκάλεσαν ήπιες εκδηλώσεις, όπως υψηλό πυρετό, ενώ τα υπόλοιπα 191 περιστατικά ήταν κρούσματα με σοβαρές εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Μάλιστα, η χρονιά σημαδεύτηκε από 35 θανάτους που σημειώθηκαν σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Αντίθετα, το 2011 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου ήταν σαφώς λιγότερα από αυτά του 2010 και έφτασαν τα 101, ενώ καταγράφηκαν και εννέα θάνατοι ασθενών, ηλικίας πάνω από 65 ετών.

Ωστόσο, από την αρχή της περιόδου 2012 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχουν διαγνωστεί συνολικά 161 κρούσματα της λοίμωξης και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι. Από τα 161 άτομα που νόσησαν, τα 109 εμφάνισαν εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα ή άσηπτη μηνιγγίτιδα, ενώ τα υπόλοιπα 52 εμφάνισαν ήπιες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, το 7,5% των ασθενών δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε κάποιο νοσοκομείο, το 76,4% των ασθενών νοσηλεύτηκε αλλά έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, το 6,2% εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κλινικές ή Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το 9,9% κατέληξε. Οι ηλικίες των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου κυμαίνονται από 11 έως 95 ετών, με μέση ηλικία τα 70 έτη, ενώ τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στους δήμους Αβδήρων Ξάνθης (11), Παλαιού Φαλήρου (11), Νέστου Καβάλας (10) και Τοπείρου Ξάνθης (10).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΚΠΝΟ), μέχρι τις 18 Οκτωβρίου 2012 έχουν εμφανιστεί κρούσματα του ιού σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, η Χαλκιδική και η Εύβοια, καθώς και σε «νέες» περιοχές, όπως στην Αχαΐα, τη Σάμο, τη Λευκάδα, την Κέρκυρα και τη Δράμα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, ενώ η κύρια δεξαμενή του ιού είναι τα πτηνά. Αντίθετα, οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μετάδοσή στα κουνούπια. Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένει ασυμπτωματικό, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο (πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμετό και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων), ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

«Χωρίς μέτρα δημόσιας υγείας, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 4.000!»

Μιλώντας στην «Espresso» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την επανεμφάνιση των «ξεχασμένων» ασθενειών και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε ό,τι αφορά την ελονοσία, γίνεται ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει. Οι προσπάθειες εντοπισμού και ανίχνευσης περιστατικών συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Ομως, από τη στιγμή που συνεχίζουν να έρχονται συνέχεια μετανάστες από χώρες στις οποίες ενδημεί η ελονοσία το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι με αυτούς τους μετανάστες ουσιαστικά το πρόβλημα ανατροφοδοτείται. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες, αλλά και τα κουνούπια που μπορούν να μεταφέρουν το παράσιτο. Φέτος τα περιστατικά ελονοσίας είναι λιγότερα σε σχέση με αυτά του 2011. Ομως, σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου τα κρούσματα είναι σαφώς περισσότερα. Σε αυτό βοήθησαν οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τα πτηνά που μεταφέρουν τον ιό από τη μια περιοχή στην άλλη».

Ο ίδιος δεν διστάζει να δηλώσει πως χωρίς τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας τα κρούσματα θα αυξηθούν κατακόρυφα, ενώ συμβουλεύει τους πολίτες να μη διστάζουν να προχωράνε στις απαραίτητες εξετάσεις, όταν υποψιάζονται πως έχουν μολυνθεί.
«Τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται συστηματικά και σε βάθος χρόνου. Διαφορετικά, τα περίπου 40 περιστατικά που έχουμε κάθε χρόνο μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθούν κατακόρυφα. Αν δεν συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 4.000!

Αναφορικά με τα μέτρα για την ελονοσία, τα προγράμματα εντομοκτονίας αλλά και τα προγράμματα έγκυρης ανίχνευσης περιστατικών είναι πολύ σημαντικά. Οι ψεκασμοί βοηθούν σημαντικά, αλλά δεν μπορούν να λύσουν οριστικά το πρόβλημα όσο συνεχίζουν να έρχονται μετανάστες από χώρες στις οποίες υπάρχει η ελονοσία. Ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός, να εφαρμόζει ατομικά μέτρα προστασίας και φυσικά να προχωράει στις απαραίτητες εξετάσεις, όταν υποψιάζεται πως κάτι δεν πάει καλά. Σε ό,τι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, οι ψεκασμοί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί, αλλά μην ξεχνάμε πως υπάρχουν και τα πτηνά που μεταφέρουν την ασθένεια από περιοχή σε περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου