Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γαλλία: Ο Μοσκοβισί καλεί την ευρωζώνη να μοιραστεί το χρέος

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα την ευρωζώνη να κάνει ένα πρώτο βήμα προς την αμοιβαιοποίηση του βραχυπρόθεσμου χρέους της, χωρίς να φτάσει να προτείνει την από κοινού έκδοση ευρωομολόγων, για την οποία αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ την απορρίπτει κατηγορηματικά

«Δεν μιλάμε πλέον για ευρωομόλογα. Ξέρω ότι στη Γερμανία είναι κόκκινη γραμμή για μερικούς, μεταξύ των οποίων και για τη σημερινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου δίπλα στον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Αυτό που εννοώ είναι ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το θέμα του χρέους και αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, ώστε να συγκεντρωθούν μερικά εργαλεία βραχυπρόθεσμης κρατικής χρηματοδότησης για να γίνει ένα πρώτο βήμα προς κάποιου είδους αμοιβαιοποίηση του χρέους», τόνισε ο Μοσκοβισί.

Η Μέρκελ έχει απορρίψει κατηγορηματικά τη δημιουργία ευρωομολόγων όσο είναι στην εξουσία, υποστηρίζοντας ότι αφαιρούν το κίνητρο των κρατών μελών να τακτοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους. Αναμένεται να επιδιώξει στις εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου μια τρίτη θητεία στην καγκελαρία. Ο Μοσκοβισί φάνηκε να υποστηρίζει μια πρόταση που χρονολογείται από τα τέλη του 2011 για εργαλεία κοινής έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους για την νομισματική ζώνη, γνωστά ως Eurobills. Η Μέρκελ είχε περιλάβει τα Eurobills σε ένα κατάλογο ιδεών τις οποίες είχε χαρακτηρίσει «οικονομικά εσφαλμένες και αντιπαραγωγικές» λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ο Μοσκοβισί και ο Σόιμπλε υποστήριξαν αμφότεροι την ιδέα ενός ειδικού προϋπολογισμού για τα 17 μέλη της ευρωζώνης, παράλληλα με τον προϋπολογισμό για την 27μελή ΕΕ. Ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι θα λειτουργεί σαν αυτόματος σταθεροποιητής σε θέματα που είναι σημαντικά για την επιτυχία της νομισματικής ένωσής. «Ένας τέτοιος προϋπολογισμός, κατά την άποψή μου, δεν θα ήταν μια αντιγραφή του υφιστάμενου προϋπολογισμού των 27 της ΕΕ», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Η πρόταση του Σόιμπλε να δοθούν ριζικά εκτεταμένες εξουσίες στον ευρωπαίο επίτροπο για νομισματικές υποθέσεις κέρδισε αυτό το Σαββατοκύριακο την υποστήριξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος την εξέφρασε σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε πως, αν δοθούν στον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν οι ίδιες νομικές εξουσίες που έχει ο επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος μπορεί να ασκεί ο ίδιος βέτο σε συγχωνεύσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, «η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας θα είχε πολλή περισσότερη αξιοπιστία».

Οι Μοσκοβισί και Σόιμπλε κάλεσαν αμφότεροι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του κράτη της ευρωζώνης να λειτουργούν χωριστά στα θέματα που επηρεάζουν το ενιαίο νόμισμα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να παρακαμφθεί το πρόβλημα ότι όλες οι μείζονες αποφάσεις από την ευρωζώνη χρειάζονται έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια των 17 χωρών μελών, γεγονός που επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων, δήλωσε ο Σόιμπλε.

Οι Σόιμπλε και Μοσκοβισί ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν μια σύντομη ιδιωτική συνάντηση στις 11 π.μ. (12:00 ώρα Ελλάδας) πριν από μια διάσκεψη, αύριο μέσω τηλεφώνου, των υπουργικών εμπειρογνωμόνων της ευρωζώνης σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από τη διάσκεψη αυτή, ο Μοσκοβισί αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι θα συζητούσε με τον Σόιμπλε για την Ελλάδα, αλλά δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην καταληκτική φάση των διαπραγματεύσεων».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου