Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΗΠΑ: Νικητής ο Ομπάμα στο τρίτο ντιμπέιτ με τον Ρόμνεϊ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ο νικητής της τρίτης και τελευταίας τηλεμαχίας για τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις περισσότερες σφυγμομετρήσεις τηλεοπτικών σταθμών και ιστοσελίδων. Το τρίτο ντιμπέιτ, που έγινε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) στην πολιτεία της Φλόριντα, αφορούσε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά δεν απουσίασαν και αναφορές για την οικονομία και άλλα εσωτερικά ζητήματα.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση στην Ευρώπη δεν έγινε καμία αναφορά. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, δεν παρέλειψε όμως, ούτε και σε αυτό το ντιμπέιτ –κάτι που συνηθίζει και σε ομιλίες του στην προεκλογική περίοδο– να ισχυριστεί ότι η πολιτική Ομπάμα οδηγεί την αμερικανική οικονομία στα βήματα της Ελλάδας.

Όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, ο Ρόμνεϊ, στις περισσότερες τοποθετήσεις του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, εμφανίστηκε σήμερα με διαφορετικές θέσεις σε σχέση με προηγούμενες απόψεις που διατύπωσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και σε γενικές γραμμές συμφώνησε με την πολιτική του σημερινού ένοικου του Λευκού Οίκου. Ορισμένοι μάλιστα αναλυτές έκαναν λόγο για «Ρομνησία» (λογοπαίγνιο των λέξεων «Ρόμνεϊ» και «αμνησία»), κάτι που είχε αναφέρει το περασμένο Σάββατο και ο Ομπάμα, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι ξέχασε τις υπερσυντηρητικές θέσεις του και τις αντικατέστησε με πιο μετριοπαθείς για να ικανοποιήσει μέρος του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να κερδίσει αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυριάρχησε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λίβανο, Αίγυπτο) και οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συμμαχία των ΗΠΑ με το Ισραήλ, το οποίο αν δεχθεί επίθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βρίσκονται στο πλευρό του, επισήμαναν χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου-συντονιστή της συζήτησης. Μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα ανέφερε ότι έπειτα από τόσα χρόνια πολέμων πρέπει να χτίσουμε και το δικό μας έθνος, ενώ ο Ρόμνεϊ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ πρέπει να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο, όχι να περιμένουν, όπως είπε, από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και την Κίνα τι θα πράξουν. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη.

Αντίθετα, ο Ομπάμα είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η τρομοκρατία, επισημαίνοντας ότι δεν αληθεύουν τα δημοσιεύματα ότι συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες με το Ιράν. Όμως, όπως είπε ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, στόχος μας παραμένει ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. «Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής θα έλεγε κανείς ότι θέλετε να εισαγάγετε πολιτικές της δεκαετίας του ΄80», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στη γνωστή τοποθέτηση του Ρόμνεϊ ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των ΗΠΑ. «Αυτά είναι απομεινάρια του ψυχρού πολέμου», όπως του είπε.

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ, απαντώντας σε ερώτηση για την τρομοκρατία και την Αλ Κάιντα, ενώ σε γενικές γραμμές συμφώνησε με τον πρόεδρο Ομπάμα, επιχείρησε να δείξει ότι διαφωνεί με την στρατηγική του. «Τον συγχαίρω για την εξόντωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και για τον πόλεμο κατά της ηγεσίας της Αλ Κάιντα. Αλλά, δεν θα τα καταφέρουμε μόνο με τους σκοτωμούς», τόνισε. Ο Ομπάμα του απάντησε λέγοντας: «Αρχικά, είχατε πει ότι δεν πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε. Τώρα, λέτε: ίσως, εξαρτάται, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο κάνετε λάθος, αλλά στέλνετε και μπερδεμένα μηνύματα στους στρατιώτες μας και στους συμμάχους μας».

Τέλος, ο Ομπάμα ανέφερε ότι «οι συμμαχίες των ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ άλλοτε ισχυρότερες στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική, με το Ισραήλ, όπου έχουμε μια πρωτόγνωρη συνεργασία μεταξύ του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών. Αλλά, αυτό που καταφέραμε επίσης να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να ξαναχτίζουμε την Αμερική. Και αυτό είναι το σχέδιό μου», επισήμανε.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ υποστήριξε ότι «σκοπός μας είναι να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ειρήνη. Θέλουμε ένα ειρηνικό πλανήτη. Θέλουμε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν ειρηνικά και να ξέρουν ότι έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό και εποικοδομητικό μέλλον, χωρίς πολέμους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Αλλά, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις αρχές της ειρήνης, πρέπει να είμαστε ισχυροί. Και η αρχή γι' αυτό είναι μια ισχυρή εγχώρια οικονομία. Δυστυχώς όμως η οικονομία δεν είναι ισχυρότερη».

Όταν ο Ρόμνεϊ κατηγόρησε τον Ομπάμα για την ανεργία, ο Αμερικανός ηγέτης επανέλαβε την κριτική του κατά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, επειδή οι εταιρίες του επένδυαν στην Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου