Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Όργιο λαθρεμπορίας ποτών στη Βόρεια Ελλάδα


Τεράστιες ποσότητες λαθραίων αλκοολούχων ποτών, που εισάγονται από τη γειτονική Βουλγαρία, καταλήγουν το τελευταίο διάστημα σε μπαράκια, καφετερίες, ακόμη και Ιντερνετ καφέ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Από το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εξαρθρώθηκε συμμορία που έφερνε λαθραία ποτά από τη Βουλγαρία με... λεωφορεία του ΟΣΕ. Ήδη σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 20 ατόμων από τα οποία συνελήφθησαν τα οκτώ και κατασχέθηκαν συνολικά 1.621 φιάλες λαθραίων ποτών, η ποιότητα των οποίων θα ελεγχθεί από το Χημείο του Κράτους.

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η συμμορία, που κατηγορείται ότι εισήγε στην Ελλάδα και διακινούσε λαθραία ποτά, αποτελούνταν από συνολικά πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο αδέρφια 44 και 47 ετών, ενώ στους υπόλοιπους κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνεται ένας οδηγός λεωφορείου του ΟΣΕ, καθώς και καταστηματάρχες που αγόραζαν τα λαθραία ποτά. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της σύστασης συμμορίας, της παράβασης του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, της πλαστογραφίας, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απείθειας. Ωστόσο, ιδιαίτερα έντονο είναι το φαινόμενο και στο νομό των Σερρών όπου οι κατασχέσεις λαθραίων ποτών αυξήθηκαν κατακόρυφα φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Δρούσαν εδώ και μήνες

Όπως εξηγούν αξιωματικοί της Ασφάλειας, η πενταμελής συμμορία φέρεται να δρούσε εδώ και μερικούς μήνες «ρίχνοντας» στην αγορά της Θεσσαλονίκης λαθραία ποτά. «Μπαράκια και ''φρουτάδικα'' - Ιντερνετ καφέ αγόραζαν από τα συγκεκριμένα ποτά. Πρόκειται κυρίως για ουίσκι και βότκα και σε μικρότερο ποσοστό τζιν», επισημαίνει αξιωματικός. Ο ίδιος εξηγεί πως τα δύο αδέρφια ήταν αυτά που ταξίδευαν στη Βουλγαρία, έκαναν τις παραγγελίες και στη συνέχεια επέστρεφαν και πάλι στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβουν τις λαθραίες φιάλες. «Τα ποτά φορτώνονταν σε λεωφορεία του ΟΣΕ της γραμμής Φιλιππούπολη - Θεσσαλονίκη και έτσι έφταναν στον προορισμό τους», αναφέρει ο ίδιος αστυνομικός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια επιχείρησης το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, συνέλαβαν πίσω από τον ΟΣΕ τα δύο αδέρφια, που είχαν πάει στο σημείο για να παραλάβουν από τον οδηγό λεωφορείου του ΟΣΕ συνολικά 282 φιάλες με λαθραία οινοπνευματώδη ποτά. Ακολούθησαν έρευνες σε αποθηκευτικούς χώρους και σε καταστήματα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλες 1.339 φιάλες με ποτά, καθώς και 27 αυτοκόλλητες χάρτινες πλαστές ετικέτες αλκοολούχων ποτών στην ελληνική γλώσσα. Αξιωματικός εξηγεί πως κάποιοι από τους κατηγορούμενους βουτούσαν τις φιάλες σε οινόπνευμα, έβγαζαν τις βουλγάρικες ετικέτες και στη συνέχεια κολλούσαν καινούργιες στην ελληνική γλώσσα.

Αύξηση κατασχέσεων στις Σέρρες

Κατακόρυφη αύξηση στις κατασχέσεις λαθραίων ποτών έχει σημειωθεί τη φετινή χρονιά και στην περιοχή των Σερρών, γεγονός που ανησυχεί τις αστυνομικές αρχές. Συγκεκριμένα, το εννεάμηνο Ιανουάριος - Σεπτέμβριος κατασχέθηκαν συνολικά 12.663 φιάλες με λαθραία ποτά, τα οποία επρόκειτο να καταλήξουν σε καταστήματα της περιοχής, αλλά και σε γειτονικούς νομούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στον ίδιο νομό οι κατασχέσεις λαθραίων ποτών ανέρχονταν σε συνολικά 7.226 φιάλες. Σε όλες τις περιπτώσεις τα ποτά είχαν εισαχθεί παράνομα από τη Βουλγαρία και οι συλλήψεις συνήθως σημειώνονταν σε μικρή απόσταση από τα σύνορα. Αξιωματικοί επισημαίνουν πως το φαινόμενο έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και οι έλεγχοι είναι συνεχείς προκειμένου να εντοπίζονται τα άτομα που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα με σκοπό να αγοράσουν λαθραία ποτά.

Πηγή: Agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου