Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Στον χάρτη της παγκόσμιας μουσικής η Θεσσαλονίκη


Στο χάρτη της βιομηχανίας της παγκόσμιας μουσικής μπήκε η Θεσσαλονίκη έπειτα από την κατά γενική ομολογία απολύτως επιτυχή διοργάνωση της 18ης World Music Expo – Womex το διάστημα 17-21 Οκτωβρίου, αποκτώντας έτσι άλλη μια ευκαιρία διεθνούς αναγνωρισιμότητας, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Η πόλη υποδέχθηκε περισσότερους από 3.500 επισκέπτες, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Womex, αναζωογονώντας την αγορά και την κίνηση της, ενώ απόλαυσε δημοσιότητας από διεθνή ΜΜΕ χάρη στην κάλυψη της διοργάνωσης από 330 δημοσιογράφους ξένων και ελληνικών Μέσων, μεταξύ των οποίων και 160 ραδιοφωνικοί παραγωγοί απ’ όλη την Ευρώπη.

Η 18η διοργάνωση της World Music Expo εμπλουτίστηκε με την καινοτομία μιας επιπλέον μουσικής σκηνής, της Club Globalkan, με μουσικές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων, έπειτα από τη διεκδίκηση των τοπικών διοργανωτών, που διέβλεψαν έτσι τη δυνατότητα να καταστεί η Θεσσαλονίκη το κέντρο της περιοχής για μελλοντικές περιφερειακές διοργανώσεις της Womex στο χώρο της World Music.

«Η Έκθεση Womex υπήρξε μεγάλη προτεραιότητα για εμάς, από τη στιγμή που μας παρουσιάστηκε η προοπτική διεκδίκησής της», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Σημείωσε πως πρόκειται ουσιαστικά για μια διεθνή εμπορική διοργάνωση που φέρει όλα τα οικονομικά μεγέθη που συνοδεύουν τα μεγάλα εμπορικά γεγονότα, αλλά και για μια δράση πολιτιστικού χαρακτήρα, που αναδεικνύει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο της ΝΑ Ευρώπης. «Τέτοιες διεθνούς βεληνεκούς διοργανώσεις ενδιαφέρουν τον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού εμπίπτουν στην προσπάθειά μας για εξωστρέφεια της πόλης με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και τη μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο έλξης τουρισμού», κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης και κατέληξε: «Στόχος μας είναι να δώσουμε συνέχεια σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο μέσα από το Club Globalkan, αλλά και να διεκδικήσουμε επόμενη διοργάνωση της Womex, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να εμπλακεί όλη η πόλη».

Τα στοιχεία της ίδιας της Έκθεσης μιλούν για 2.200 εμπορικούς επισκέπτες από 1200 εταιρείες προερχόμενες από 90 χώρες, 570 μάνατζερ και 310 παραγωγούς, 730 διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ, 490 εκπροσώπους δισκογραφικών εταιρειών, εκδοτών και διανομέων μουσικής, 600 εταιρείες-εκθέτες προερχόμενες από 60 χώρες. Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις συναυλίες της δεύτερης ημέρας εξαντλήθηκαν γρήγορα τα χρώματος μπλε βραχιολάκια που μοιράζονταν σε όσους έκοβαν εισιτήριο, και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να τα αντικαταστήσουν με άλλου χρώματος, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση.

«Όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της Womex για την οικονομική ζωή της πόλης, αλλά και για την αναπτυξιακή διάσταση που θέλει να λάβει η Θεσσαλονίκη, ενώ η προσέλευση του κοινού ανέδειξε για άλλη μια φορά το εύφορο έδαφος για πολιτιστικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη, η οποία αφενός ‘διψάει’ για πολιτισμό και αφετέρου έχει πλούσιο δυναμικό που μπορεί να τον προσφέρει», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.

Η διοργάνωση της Womex 12 Θεσσαλονίκη είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων των 100 χρόνων ελεύθερης Θεσσαλονίκης 1912-2012 και στα 47α Δημήτρια και έχει τεθεί υπό την αιγίδα της ΑΕ του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Η Womex 12 Θεσσαλονίκη διοργανώθηκε από τη Helexpo, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία της εταιρίας παραγωγής «GAIA LIVE» και με μέγα χορηγό τον ΟΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου