Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μετρό: Έπιασαν πάλι δουλειά στην Ανάληψη

Ανάσα πήραν χτες όλοι όσοι μένουν και εργάζονται γύρω από το εργοτάξιο του μετρό στην περιοχή της Ανάληψης, καθώς είδαν τα συνεργεία να πιάνουν και πάλι δουλειά, μετά από έξι μήνες απόλυτης απραξίας.

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποίησε χτες στο σταθμό της Ανάληψης ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Αττικό Μετρό ΑΕ» Χρήστο Τσίτουρα, το διευθυντή έργων μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη, και υπηρεσιακούς παράγοντες. Όπως ανακοινώθηκε, το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθούν κατασκευαστικές εργασίες στο εργοτάξιο του σταθμού «Πατρικίου», αφού επιτέλους ολοκληρώθηκε η μακρόχρονη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Στην περιοχή της Ανάληψης, παρά το καλό νέο, η αγωνία παραμένει. Επαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής θέλουν να διαπιστώσουν ότι το έργο συνεχίζεται απρόσκοπτα και η επανεκκίνησή του δεν αποτελεί ένα πυροτέχνημα. Η ελπίδα τους είναι ότι δε θα αργήσει η στιγμή που θα απελευθερωθούν από τις λαμαρίνες.

Υπενθυμίζεται ότι η οδός Δελφών παραμένει κλειστή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη μέχρι την Πέτρου Συνδίκα. Ο δρόμος έκλεισε προκειμένου να χωρέσουν τα ευμεγέθη μηχανήματα που απαιτούνται για την κατασκευή του σταθμού, τα οποία... έβρισκαν στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών. Έτσι, ή ο δρόμος έπρεπε να κλείσει, ή να... κουρευτούν τα μπαλκόνια. Εκ των πραγμάτων, δεν υπήρχε δίλημμα.

Ωστόσο, η διευθύνουσα υπηρεσία μετρό Θεσσαλονίκης της «Αττικό Μετρό ΑΕ», εγγράφως είχε επισημάνει στους περίοικους, το Σεπτέμβριο του 2011, οπότε και προχώρησε στο κλείσιμο της οδού Δελφών, ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν μέσα σε δέκα μήνες. Τα έργα όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκαν, αλλά αντίθετα, από το περασμένο Πάσχα, μπήκαν στον... πάγο.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε 30 εβδομάδες, από την ημέρα όμως που θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες. Αυτό συνέβη χτες. Έτσι, με βάση τα νέα χρονοδιαγράμματα, αν πάνε όλα καλά και δεν υπάρξουν νέα προσκόμματα, αρχές Μαΐου ή το πολύ τέλος του ίδιου μήνα (αν υποθέσει κάποιος ότι θα υπάρξει περίοδος... χάριτος, λόγω των εορτών που μεσολαβούν), μπορεί να έρθει για την περιοχή η πολυπόθητη απελευθέρωση από τις λαμαρίνες.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής δηλώνουν κατεστραμμένοι από τα έργα. Η εικόνα είναι πράγματι απογοητευτική και μιλά από μόνη της. Έτσι, στη δεξιά πλευρά της οδού Δελφών, από τη Μάρκου Μπότσαρη με κατεύθυνση προς την Πέτρου Συνδίκα, έχουν απομείνει πέντε ανοιχτά καταστήματα. Ανάμεσά τους ένα φαρμακείο και ένα βουλκανιζατέρ, το οποίο εντός των ημερών μετακομίζει, αφού για 13ο μήνα δεν μπορεί να το προσεγγίσει αυτοκίνητο.

«Φτάσαμε να πανηγυρίζουμε για την επανεκκίνηση των εργασιών, δηλαδή για το αυτονόητο. Έχουμε καταστραφεί και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η αποζημίωσή μας. Παρ' όλα αυτά, ελπίζω ότι το έργο θα συνεχιστεί πλέον απρόσκοπτα και ότι θα ολοκληρωθεί», αναφέρει η καταστηματάρχισσα Ελένη Δεβετζή.

«Το μετρό μας κατέστρεψε. Οι ιθύνοντες επιμένουν ότι δεν προβλέπεται αποζημίωση για τους μετρόπληκτους. Ας ετοιμάσουν μία νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Στο κάτω κάτω της γραφής, η οδός Δελφών προβλεπόταν ότι θα παραμείνει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής του μετρό. Όπως άλλαξαν το σχεδιασμό τους για το δρόμο, ας τον αλλάξουν και για μας», επισημαίνει ο Ζαφείρης Τζιούτζιας, ο οποίος επίσης διατηρεί κατάστημα στην περιοχή.

Εξάλλου, συνολική ανάσα στο μετρό της Θεσσαλονίκης δίνει νομοθετική ρύθμιση, που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, η οποία προβλέπει την αύξηση της προκαταβολής από 6% σε 10% στα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δοθεί οικονομική ανάσα στην κοινοπραξία που κατασκευάζει το μετρό, έτσι ώστε να συνεχίσει το έργο.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου