Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Μήνυμα Μέρκελ στις Βρυξέλλες μέσω Αθήνας

Σε σοβαρό πολιτικό ρίσκο εξελίσσεται η κατά τα άλλα «συνηθισμένη» επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα. Ο πήχης των προσδοκιών που ανέβηκε προκαταβολικώς, οι διαδηλώσεις που θα προσφέρουν άφθονο υλικό για τους ακραίους και των δύο χωρών και η σπουδή Γερμανών -κυρίως συντηρητικών– πολιτικών να περιορίσουν τις κινήσεις της υψηλής επισκέπτριας, συνθέτουν σκηνικό που θα απαιτήσει τις επόμενες ημέρες εξαιρετικά επιδέξια διαχείριση από την καγκελαρία.

Η Μέρκελ δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει όλους. Από τη μια πλευρά φθάνει στην Αθήνα προκειμένου να στηρίξει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προωθεί, όπως είπε, γενναίες μεταρρυθμίσεις, αλλά κινδυνεύει να μην αντέξει ως το τέλος. Από την άλλη δεν έχει περιθώρια να υπερβεί τις συμφωνίες και να δείξει, τουλάχιστον δημοσίως, ότι η επίσημη καταγραφή της προόδου που αποτελεί αρμοδιότητα της τρόικας, δεν έχει και μεγάλη σημασία μπροστά στην δική της πολιτική απόφαση.

Η εικόνα της καγκελαρίου από την Αθήνα θα απευθύνεται κυρίως στην διεθνή κοινότητα («στηρίζω την Ελλάδα, άρα έχω αποφασίσει ότι δεν βγαίνει από την Ευρωζώνη») -δευτερευόντως στους συμπατριώτες της («οι Έλληνες προσπαθούν να μπουν στον ίσιο δρόμο και, επιτέλους, αξίζουν την συμπαράστασή μας»)- και τελευταία στον ελληνικό λαό, ο οποίος είναι μάλλον αμφίβολο εάν έχει την διάθεση να την ακούσει να θλίβεται για τις θυσίες του, οι οποίες όμως πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστούν.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στην Γερμανία η προοπτική μεγάλων συγκεντρώσεων και το ενδεχόμενο επεισοδίων που θα αφορούν γερμανικές σημαίες και... κατοχικά μηνύματα σχετικά με την κυρία Μέρκελ. «Αυτοί καίνε την φωτογραφία της καγκελαρίου κι εμείς τους δίνουμε λεφτά», είχε πει –προφητικά– την περασμένη εβδομάδα ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών Μάρκους Σέντερ, επαναλαμβάνοντας την άποψή του για αναγκαία προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Χθες, Γερμανοί δημοσιογράφοι, στην τακτική ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ρωτούσαν αν η καγκελάριος, σε αυτή την «συνηθισμένη επίσκεψη», θα μπει στην Αθήνα από την κανονική ή από την... πίσω πόρτα, αν θα συναντηθεί με εκπροσώπους συνδικάτων και αν φέρνει μαζί της τα... σχέδια για το Ελληνικό.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι που περιμένουν απόψε το βράδυ, στον απολογισμό της επίσκεψης, να μετρήσουν την Μέρκελ και τον Γερμανό φορολογούμενο στους χαμένους. Ούτως ή άλλως, κάποιοι την είχαν συμβουλεύσει να μην πάει στην Αθήνα πριν από την επίτευξη οριστικής και συνολικής λύσης. Ίσως η κατάσταση που της μεταφέρθηκε να είναι πιο δραματική από ό,τι γνωρίζουν οι πολίτες. Ίσως ο κίνδυνος μιας νέας Βαϊμάρης, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην «Handelsblatt», να είναι ρεαλιστικός και ισχυρός. Ο εκπρόσωπός της πάντως, εξαντλημένος χθες από τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις, παρακάλεσε ο απολογισμός της επίσκεψης να γίνει απλώς μετά την επίσκεψη.

Πηγή: realnews.gr

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου