Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

«Τα βρόντηξαν» οι γυναικολόγοι στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών


Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας οι γιατροί της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Οι γυναικολόγοι καταγγέλλουν εξοντωτικά και επικίνδυνα ωράρια, καθώς εκτός από τις εφημερίες στο Γιαννιτσά αναγκάζονται να μεταβαίνουν και στις υποστελεχωμένες κλινικές των νοσοκομείων Εδεσσας και Βέροιας, την ώρα που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται. Οι γιατροί δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλο και ζητούν να σταματήσουν να εξυπηρετούν άλλα νοσοκομεία και να προσληφθεί προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες τους.

«Οι πέντε γιατροί της κλινικής κάνουν το μέγιστο δυνατό. Κάνουν 6-8 εφημερίες το μήνα, ανάλογα με τη βαθμίδα του καθενός, στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά και από δυο εφημερίες ο καθένας στα Νοσοκομεία Εδεσσας και Βέροιας. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που στην κλινική των Γιαννιτσών η πληρότητα φτάνει το 95%, ενώ στα άλλα είναι πολύ μικρότερη. Οι πέντε γιατροί μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, αλλά εξουθενώνονται όταν τους στέλνουν ξαφνικά να καλύπτουν ανάγκες και στα άλλα νοσοκομεία», είπε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) Ιωάννης Κακουλίδης.

Στη δήλωση παραίτησης που υπέβαλαν οι γιατροί προς τη διοίκηση του νοσοκομείου αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι παραιτούνται «λόγω των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας που μου επιβάλλουν τον τελευταίο καιρό χωρίς να με ρωτούν αν αντέχω ή όχι». Τονίζουν την επικινδυνότητα της εργασίας τους και υπογραμμίζουν ότι ξεπερνούν τα όρια ψυχικής και σωματικής αντοχής κάνοντας εφημερίες σε αριθμό που δεν είναι δυνατόν να εκτελεστεί με ασφάλεια. Οπως υπογραμμίζουν, δε δέχονται να βάλουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη ζωή τους, την καριέρα τους, και φυσικά τη ζωή των ασθενών που τους εμπιστεύονται την υγεία τους.

«Οι γιατροί κατέθεσαν παραιτήσεις συμβολικά. Εργάζονται κανονικά και εξυπηρετούν τα περιστατικά. Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να βρεθεί λύση, δεν υπήρξε συνεννόηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που παρά τις δεσμεύσεις της εδώ και μήνες επιμένει να μετακινεί με τρόπο αυταρχικό τους γιατρούς της κλινικής σε άλλα νοσοκομεία. Αυτό συμβαίνει με στόχο να περιοριστεί το πολιτικό κόστος από το κλείσιμο κλινικών, για τις οποίες το λουκέτο είναι προδιαγεγραμμένο λόγω των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΝΙΠ.

Στη γενική συνέλευση που έκαναν χτες οι γιατροί της Ενωσης αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν και πάλι για την κατάσταση, προχωρώντας τις επόμενες μέρες σε στάση εργασίας.

Στο μεταξύ, με λουκέτο απειλείται εδώ και μήνες η γυναικολογική - μαιευτική κλινική του γειτονικού Νοσοκομείου Εδεσσας. Αν και το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και μήνες, δε φαίνεται να έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις διάσωσης. Μόλις πριν από ένα μήνα, ο δήμαρχος Εδεσσας, Δημήτρης Γιάννου, πήρε την διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι γίνεται προσπάθεια στελέχωσης με επικουρικούς ιατρούς μέχρι να υπάρξει δυνατότητα πλήρους στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό. Ο δήμαρχος είχε εξηγήσει τότε το τεράστιο πρόβλημα του γυναικείου πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της μοναδικής γιατρού να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οπως είπε στον «Α» ο διοικητής των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Εδεσσας - Γιαννιτσών, Παύλος Μάρκου, οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές και αποτελεί υποχρέωση των γιατρών να εξυπηρετούν περιστατικά και στα συνδεόμενα νοσοκομεία. «Ζητήσαμε από τον υπουργό Υγείας να επιταχύνει τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικών. Για το Νοσοκομείο Εδεσσας από τον Μάρτιο έχουμε ζητήσει δυο γιατρούς, αλλά εγκρίθηκε μια θέση, οπότε περιμένουμε να έρθει ένας. Προς το παρόν υπηρετούν δυο, ο ένας όμως είναι προς συνταξιοδότηση. Στη Βέροια οι γιατροί είναι δυο και αναμένεται ένας επικουρικός, η θέση του οποίου εγκρίθηκε», τόνισε ο κ. Μάρκου.

Την ίδια ώρα, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων στα νοσοκομεία όλης της χώρας εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Χτες, έκαναν καταλήψεις σε γραφεία διοικητών, ενώ για σήμερα Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και ανοιχτή συνέλευση γιατρών και εργαζομένων στην Αριστοτέλους, μπροστά στις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες). Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Πηγή: Agelioforos.gr

Περισσότερες ειδήσεις από τη Β. Ελλάδα: http://lpyrgos-vellada.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου