Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Φ. Κουβέλης: Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα

Συνεχείς διαβουλεύσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής


«Η ΔΗΜΑΡ δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που αξιώνει η τρόικα για τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. «Οι αξιώσεις της τρόικας υπερβαίνουν τις αντοχές της κοινωνίας», πρόσθεσε. «Αλλες παρεμβάσεις στα εργασιακά δεν βοηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.


Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα προσδοκά μια θετική αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, αφού ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει στις βαλίτσες του την οριστική συμφωνία με την τρόικα.

Ο κ. Κουβέλης μίλησε για ισοπέδωση της εργασίας, τονίζοντας ότι αυτά τα μέτρα ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ήδη καλπάζουσας ανεργίας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν είναι μεταρρύθμιση το να ζητά η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα.

«Δεν είναι μεταρρύθμιση ο διαμελισμός των εργασιακών δικαιωμάτων» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΔΗΜΑΡ «κατηγορηματικά αποκρούει σε κάθε περίπτωση, και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα». Ο κ. Κουβέλης προειδοποίησε ότι οι αξιώσεις της τρόικας «στο βαθμό που θα γίνονταν - αλλά δεν γίνονται - αποδεκτές» ισοδυναμούν με περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της ήδη καλπάζουσας ανεργίας.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η τρόικα οφείλει να καταλάβει ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, τις αντοχές της κοινωνίες, και τις ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Υπερβαίνουν όλα εκείνα που αφορούν στη στήριξη της Ελλάδας, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Η συνάντηση

Στη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συζήτησαν για τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί η τρόικα, ειδικά στα εργασιακά, καθώς οι διαπραγματεύσεις σήμερα, Τρίτη, διεκόπησαν δύο φορές εξαιτίας της ασυμφωνίας. «Αγκάθια» της διαπραγμάτευσης θεωρούνται οι τριετίες -η τρόικα ζητεί την κατάργηση τους- και οι αποζημιώσεις στις απολύσεις. Πάντως, οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα έχουν τηλεδιασκέψεις με τους προϊσταμένους τους σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που μετέβη από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε στη Βουλή ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλιώς θα πάθει ασφυξία. 

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου