Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Νέα μέτρα: Τριπλό σοκ και εμπλοκή στα εργασιακά

Ακόμη και αναδρομικό «κούρεμα» κατά 50% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στον ιδιωτικό τομέα ζητά η τρόικα στο πακέτο των απαιτήσεών της για τα εργασιακά, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κατάργηση τριετιών και ευελιξία στο ωράριο. Η πλευρά των δανειστών ζητά η μείωση της αποζημίωσης να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τους οφείλει μέρος της αποζημίωσης! Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι η δραστική περικοπή των αποζημιώσεων των απολύσεων θα επιφέρει έκρηξη των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και κατ' επέκταση περαιτέρω άνοδο της ανεργίας.

Χτες το πρωί το τεχνικό κλιμάκιο των δανειστών συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Αννα Στρατινάκη. Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη υπό τον υπουργό, Γιάννη Βρούτση, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ν. Παναγιωτόπουλου, της κ. Στρατινάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας με τον κ. Βρούτση είχε οριστεί για τις 5 χτες το απόγευμα, αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 10 σήμερα το πρωί.

Τα τρία ζητήματα για τα εργασιακά για τα οποία επιμένει η τρόικα -και εξαιτίας των οποίων έχει δημιουργηθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας- είναι τα εξής:

1. Πρόταση για μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης έως και 50%. Η τρόικα επιμένει να μειωθεί η αποζημίωση απόλυσης κατά 50% σε όλα τα ποσά, ανεξάρτητα με το εάν θα υπάρχει ή όχι προειδοποίηση. Δηλαδή, ζητεί να τεθούν ως ανώτατο πλαφόν οι 12 βασικοί μισθοί, όταν δεν υπάρχει προειδοποίηση απόλυσης, και οι 6 μισθοί, όταν υπάρχει. Ζητά, επίσης, τη μείωση του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση από 1 έως 3 μήνες, αντί έως 6 μήνες όπως ισχύει σήμερα. Μάλιστα, ζητά η μείωση να αφορά και εκείνους που έχουν ήδη απολυθεί και η επιχείρηση τους οφείλει μέρος της αποζημίωσης!

2. Για τον κατώτατο μισθό: Με το νέο πλαίσιο, ο κατώτατος βασικός μισθός, οι ωριμάνσεις και τα οικογενειακά επιδόματα, που ορίζει σήμερα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), θα αντικατασταθούν σταδιακά από ένα μηχανισμό κατώτατου μισθού, ο οποίος θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση αφού γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Aυτό το σύστημα του κατώτατου μισθού θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου του 2013 και θα ολοκληρωθεί το Απρίλιο του 2015. Αυτό σημαίνει ότι η τρόικα απαιτεί πάγωμα του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, καθώς και την κατάργηση των τριετιών που προβλέπονται στην ΕΓΣΣΕ. Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η τρόικα επιδιώκει έναν «υποκατώτατο μισθό», στον οποίο θα προστίθεται ένα ποσό ως επίδομα και όχι ως ποσοστό, εάν και εφόσον συναινεί ο εργοδότης.

3. Για το ωράριο εργασίας: Στην πράξη διασώζεται το 40ωρο, όμως στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, οι εργοδότες θα μπορούν να διευθετούν το χρόνο εργασίας με 6ήμερη εβδομαδιαία απασχόληση ή 10ωρη ημερήσια κ.ο.κ. Η δυνατότητα ευελιξίας ισχύει, αυτό που ζητά η τρόικα είναι η διευθέτηση να γίνεται ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση και το 6ήμερο να επεκταθεί και στο περίπου 20% των τομέων που σήμερα δεν ισχύει (στο υπουργείο Εργασίας υπολογίζουν ότι περίπου το 80% των επιχειρήσεων ήδη απασχολεί τους εργαζομένους 6 ημέρες την εβδομάδα). Παράλληλα, ζητά τη δυνατότητα αποσύνδεσης του χρόνου λειτουργίας των καταστημάτων με αυτόν της απασχόλησης των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρχουν κυλιόμενες βάρδιες.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου