Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός - Χάθηκαν 100.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων


Περίπου 100.000 διανυκτερεύσεις Ελλήνων τουριστών σε σχέση με πέρυσι απώλεσε η Θεσσαλονίκη στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2012, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψε και ο αριθμός των ξένων επισκεπτών της πόλης, ιδίως των Ισραηλινών (-39,10%, έναντι αύξησης 464,9% το 2011 σε σχέση με το 2010).


Μειωμένες ήταν και οι διανυκτερεύσεις Βαλκάνιων με εξαίρεση τους επισκέπτες από την πΓΔΜ, ενώ κόπωση παρατηρήθηκε και στον ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ). Συνολικά η πτώση στις διανυκτερεύσεις Ιανουαρίου – Αυγούστου φέτος έφτασε το -8,27% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, έναντι αύξησης 8% πέρυσι σε σχέση με το 2010.

Η οικονομική κρίση μείωσε τον εγχώριο τουρισμό

Η μείωση του αριθμού των Ελλήνων που για δεκαετίες αποτελούσαν τους κύριους τροφοδότες του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη έχει πλέον πάρει μη αναστρέψιμες διαστάσεις. Το φαινόμενο σύμφωνα με την ΕΞΘ είναι λογικό, εξαιτίας των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαιρέτως, όπως και στην επιχειρηματικότητα.

Ο εγχώριος τουρισμός είναι αυτός που δέχεται από το 2009 και μετά τις μεγαλύτερες πιέσεις λόγω της ύφεσης. Μόνο στο φετινό οκτάμηνο οι διανυκτερεύσεις Ελλήνων μειώθηκαν σε 515.080, έναντι 612.379 το ίδιο διάστημα πέρυσι.

«Τα σκουπίδια 'τρόμαξαν' τους Ισραηλινούς τουρίστες»

Σοβαρό «χτύπημα» δέχθηκε και η πρώτη εθνικότητα αλλοδαπών με βάση τα περσινά στοιχεία της ΕΞΘ, δηλαδή οι τουρίστες από το Ισραήλ. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη διανυκτέρευσαν 18.568 λιγότεροι Ισραηλινοί σε σχέση με πέρυσι. «Η μείωση αυτή θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα και να αναζητήσουμε τα αίτια γιατί παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για την προσέλκυση Ισραηλινών, ο κίνδυνος να χαθούν οριστικά είναι ορατός», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΕΞΘ η οποία δεν αναφέρεται στα πιθανά αίτια αυτής της πτώσης.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στο Ισραήλ, Σπύρου Βαλλιάνου, που παρουσιάστηκε χθες στο δημοτικό συμβούλιο «... από το Ισραήλ υπάρχει ανάσχεση των κρατήσεων για τη Θεσσαλονίκη αφού εσείς δεν δείχνετε κανέναν ενδιαφέρον για την ποιότητα του προϊόντος που πουλάτε». Μάλιστα, στο έγγραφο επισυνάπτονταν φωτογραφίες με στοίβες σκουπιδιών που εστάλησαν στο γραφείο ΕΟΤ από δυσαρεστημένους επισκέπτες. Μειωμένες όμως ήταν και οι διανυκτερεύσεις από πολίτες των Βαλκανίων οι οποίοι παραδοσιακά έδιναν τουριστική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπως οι Αλβανοί (-36,54%), οι Σέρβοι (-19,86%), οι Βούλγαροι (-7,87%) και οι Ρουμάνοι (-5,20%) με μόνη εξαίρεση τους κατοίκους της πΓΔΜ οι οποίοι παρουσιάζουν αύξηση (22,33%).

Κόπωση στον ρυθμό αύξησης των Τούρκων παρά την αύξηση πτήσεων

Κόπωση παρατηρείται και στον ρυθμό αύξησης των Τούρκων τουριστών (16,54% αύξηση φέτος σε αντίθεση με 69,25% πέρυσι), παρά την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων της Turkish Airlines. Σε πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι μεγάλες αγορές όπως η Γερμανία (-7,78%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-6,04%) και η Ιταλία (-2,20%), αλλά και οι Σκανδιναβικές αγορές (Νορβηγία -33,27%, Δανία -17,91%, Σουηδία -14,95%, όπως και η Φινλανδία -14,55%)

Δεν έχει αποπληρωθεί το 90% των οφειλών για τους Λίβυους τραυματίες

Η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη συνυπολογίσει φέτος στην τουριστική κίνηση τους Λίβυους τραυματίες, επειδή η μικρή αύξηση (4,84%) που θα σημειωνόταν στο συνολικό αριθμό των διανυκτερεύσεων (οι διανυκτερεύσεις των Λίβυων έφθασαν τις 139.814), μόνο ως επίπλαστη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. «Η φιλοξενία τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα επιβίωσης σε αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, καθώς το κράτος της Λιβύης παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες των ξενοδόχων και παραγόντων της ελληνικής κυβέρνησης, δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το 90% του συνολικού οφειλόμενου ποσού», υπογραμμίζει η ΕΞΘ.

Περισσότερες αφίξεις από Κύπριους και Ρώσους

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες εθνικότητες αλλοδαπών σε απόλυτο αριθμό διανυκτερεύσεων (εξαιρουμένων των Λίβυων), οι Κύπριοι αναδείχθηκαν σε πρώτη δύναμη (46.462 διανυκτερεύσεις, αύξηση 16,49%). Μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Τσεχία (51,72%), η Ουκρανία (44,58%) και η Ρωσία (37,39%). Οι Ρώσοι μάλιστα ήταν φέτος περισσότεροι κατά 9.033 σε σχέση με το 2011 και άρα η μεγάλη ρωσική αγορά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια ελπιδοφόρα δεξαμενή άντλησης τουριστών για τη Θεσσαλονίκη.


Περισσότερες ειδήσεις: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου