Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Εννέα δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετα μέτρα το 2013

Στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας για το πακέτο των μέτρων, αφού κατά τη χτεσινή συνάντηση των ξένων ελεγκτών με το οικονομικό επιτελείο, άλλαξε ξανά η δομή του πακέτου, σε βάρος των δαπανών. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε πως τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ θα περιέχουν μειώσεις δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, αντί 10,5 δισ. ευρώ, που προέβλεπαν μέχρι προχθές, ενώ τα μέτρα αύξησης των εσόδων μειώνονται από 3 δισ. σε 2 δισ. ευρώ. Πάντως για το 2013, δε γλιτώνουμε τα επιπλέον μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, αντί των 7,8 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την προσδοκία μετά τη χτεσινή συνάντηση να συμφωνήσουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στα δημοσιονομικά, ίσως και στα προαπαιτούμενα. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, το φορολογικό πακέτο διαμορφώνεται στα 2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στη διετία ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Επίσης έγινε γνωστό ότι για το 2013 τα μέτρα θα περιλαμβάνουν 4,9 δισ. ευρώ από μειώσεις των συντάξεων, αντί των 4,6 δισ. ευρώ, που προέβλεπε το αρχικό πλάνο του ΥΠΟΙΚ. Οι περικοπές μισθών θα φτάσουν στα 1,7 δισ. και των επιδομάτων στα 1,18 δισ. ευρώ. Αντίθετα εξαιρούνται τελικά των περικοπών τα αναπηρικά επιδόματα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Για δημοσιονομικούς λόγους και συγκεκριμένα τη μείωση των δαπανών, η τρόικα ζήτησε εκκένωση όλων των ελληνικών νησιών που έχουν έως 150 κατοίκους. Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώπιον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας, αφήνοντας άφωνους τους πάντες. «Τους απαντήσαμε άμεσα ότι δεν είναι καλά. Δεν το διαπραγματευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σε συνάντηση που είχε η τρόικα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ζητήθηκε να εκκενώσουμε τα ελληνικά νησιά που έχουν μέχρι 150 κατοίκους, γιατί επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Η συζήτηση επί του θέματος δεν συνεχίστηκε από τους τροϊκανούς, όμως είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους, αφού ζητούν να ερημώσουν ολόκληρες νησιωτικές περιοχές και να ξεριζωθούν χιλιάδες οικογένειες.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, για το θέμα ενημερώθηκαν τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, έσπευσε να διαψεύσει ότι έθεσε τέτοιο ζήτημα η τρόικα, πριν ακόμα πληροφορηθεί ότι τη σχετική δήλωση έκανε ο ομόλογός του υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

Το τρικ με τα 550 εκατ. ευρώ

Επικοινωνιακό τρικ του υπουργείου Οικονομικών αποδείχτηκε τελικά η υπόθεση με τα 550 εκατ. ευρώ που υποτίθεται πως η τρόικα ζήτησε να μην παρθούν από τις τράπεζες. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ορθώς δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο τρόπος που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών και τον οποίο η τρόικα απέρριψε, δηλαδή να θεωρηθεί αυτό το ποσό ως τόκοι, αφού τότε τα 5 δισ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών που έχει λάβει ο κλάδος θα θεωρούνται δάνειο και όχι κεφάλαια.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα κεφάλαια αυτά θα λείψουν από τις τράπεζες και άρα, στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης οι ανάγκες θα είναι ακόμη υψηλότερες. Οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν μέρισμα, καθώς δεν είναι κερδοφόρες και έτσι η απόδοση με αυτόν τον τρόπο θα συνιστούσε ακόμη και απιστία.

Ωστόσο από την πλευρά των τραπεζών τονίζεται πως το ποσό θα το αποδώσουν στο Δημόσιο, αλλά με άλλη διαδικασία. Ειδικότερα εξετάζεται η αύξηση της προμήθειας που καταβάλλουν στο Δημόσιο για τις εγγυήσεις που τους παρέχει προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από το ευρωσύστημα, ώστε να εισπραχθεί εν τέλει από το Δημόσιο το αντίστοιχο ποσό ή έστω κάποιας μορφής εισφορά ή φόρος, με το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι ξένοι ελεγκτές δεν είχαν αντίρρηση να λάβει το Δημόσιο το ποσό των 550 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, αρκεί να γίνει με τρόπο που δεν θα αύξανε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή η τρόικα δεν θέλει να εκληφθεί η απόδοση του ποσού ως τόκος, που θα οδηγούσε σε χαρακτηρισμό του ποσού των 5 δισ. ευρώ ως δανείου και άρα οι τράπεζες θα χρειάζονταν πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή το ΥΠΟΙΚ έγραψε στον προϋπολογισμό του 2012 τα συγκεκριμένα έσοδα, αλλά τα διεκδίκησε με λάθος τρόπο, που απέρριψε η τρόικα, τα στελέχη της οποίας είπαν στον υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρα να βρει από αλλού τα 550 εκατ. ευρώ, χωρίς να του υποδείξουν τρόπο. Τελικά με τη συγκατάθεση των τραπεζών τα 550 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν στο Δημόσιο και το θέμα κλείνει.

Σημειώνεται πως τα 550 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο μέρισμα/ απόδοση της τάξης του 10% που θα έπαιρνε το Δημόσιο από τις προνομιούχες μετοχές, σύμφωνα με το νόμο Αλογοσκούφη για το πακέτο στήριξης των τραπεζών του 2008. Αργά χτες το βράδυ πηγή του ΥΠΟΙΚ διέψευσε πάντως πως η τρόικα πρότεινε δικά της μέτρα για το θέμα αυτό, όπως κεφαλικούς φόρους και χαράτσια, για την αντικατάσταση των 550 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου