Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Μέτωπο επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων κατά των οικονομικών μέτρων

 

Κοινό μέτωπο κατά των προωθούμενων κυβερνητικών μέτρων συγκροτούν επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές της Θεσσαλονίκης ενώνουν τις δυνάμεις τους, αντιδρώντας στα σχεδιαζόμενα μέτρα, που, όπως υποστηρίζουν, πλήττουν τους κλάδους τους.

Η κοινή αυτή δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της απόφασης των πανελλαδικών τους φορέων -αλλά και μεμονωμένων επιστημονικών συλλόγων των Αθηνών και του Πειραιά- για συντονισμένη και άμεση κινητοποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη αποφασίστηκε για την προσεχή Τετάρτη η πραγματοποίηση 24ωρης αποχής από τα καθήκοντα όλων των μελών των συγκεκριμένων φορέων, με παράλληλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι κλάδοι τους, ενώ συμφώνησαν ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ως εκ τούτου απαιτείται κοινή δράση. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι κλάδοι μας δεν έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε κοινωνικούς συμμάχους», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε της κριτικής που ακούγεται σε βάρος των ελευθέρων επαγγελματιών περί φοροδιαφυγής. «Δεν το δέχομαι αυτό. Όποιος φοροδιαφεύγει να υποστεί τις συνέπειες του νόμου.
Την αδυναμία όμως του κράτους να εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν θα
την φορτωθούμε στις πλάτες μας».

Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Δεβλιώτης, σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία έπρεπε να ληφθεί από καιρό. «Είμαστε στο και πέντε. Έχουμε ήδη αργήσει», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη «φτωχοποίηση» και έκανε λόγο για κατάρρευση του κοινωνικού κράτους. Επισήμανε δε ότι η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να επιδώσει τις προσεχείς μέρες ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές όλων των μελών του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τους
αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Τις τραγικές συνέπειες που βιώνουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί εξαιτίας της κρίσης, περιέγραψε το μέλος της διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας. Όπως είπε, ένας στους τέσσερις μηχανικούς δεν πλήρωσε τις ασφαλιστικές του εισφορές για το 2011, την ίδια ώρα που αποφασίστηκε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για το 2013.
«Είμαστε όμηροι μίας πρωτοφανούς κρίσης και αντί η Πολιτεία να σταθεί αρωγός στα προβλήματά μας την βρίσκουμε απέναντί μας», τόνισε.

Στα προβλήματα, τέλος, που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι τους, αναφέρθηκαν κατά τις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Νικολόπουλος, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Χαρατσής.


Περισσότερες ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη: http://lpyrgos-thessaloniki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου