Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Οδεύει προς συμφωνία με την Τρόικα η κυβέρνηση

 

Οριστικοποιούνται τα σκληρά μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ μετά και τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για τα 550 εκατ. ευρώ.


«Συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους για να πληρωθούν τα 550 εκατ. ευρώ. Θα το συζητήσουμε και με τις τράπεζες που συμφωνούν να τα πληρώσουν. Η τρόικα έθεσε το θέμα αλλά δεν πρότεινε τίποτα την Τετάρτη» είπε υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά το τέλος μίας ακόμη συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το κλίμα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα όταν προέκυψε η εμπλοκή ήταν σαφώς καλύτερο μετά και τις διαβεβαιώσεις που υπήρξαν ότι το ποσό θα καλυφθεί τελικά από τιςτράπεζες.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα το απόγευμα στις 18:30 με στόχο να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό το πακέτο των μέτρων. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα, ώστε ο πρωθυπουργός να μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με ένα οριστικό πακέτο. Τα μέτρα θα συζητηθούν και στη νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου την Δευτέρα, τρεις ημέρες πριν από ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες.

Τα φορολογικά έσοδα φαίνεται πως έκλεισαν και υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ «καθαρά». Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να μειώσει το πακέτο του 2013 κάτω από 9 δισ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό τα 4,9 δισ. είναι από τις μειώσεις σε συντάξεις το 2013. Το ποσό δηλαδή είναι 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον, δεδομένου ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 3,8 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το θέμα της επιμήκυνσης το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να βρει τρόπους προκειμένου να μην χρειαστούν επιπλέον χρήματα. «Η τρόικα λέει ότι με την επιμήκυνση θα χρειαζόμασταν περισσότερα μέτρα, γιατί έχει χειροτερεύσει πολύ το μακροοικονομικό περιβάλλον. Εμείς αυτό το στοιχείο το αμφισβητούμε, τους δείξαμε το δικό μας υπόδειγμα, εκείνοι δεν μας έχουν παρουσιάσει το δικό τους. Περιμένουμε τις μακροοικονομικές υποθέσεις, τις παραμέτρους του υποδείγματος γιατί εμείς διαφέρουμε πολύ στα μακροοικονομικά και στη βιωσιμότητα του χρέους» είπε το ίδιο στέλεχος.

Θετικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι φαίνεται πως εξασφαλίζεται ότι δεν θα περικοπεί το επίδομα στους ανάπηρους (ποσό 300 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αρχίζουν σιγά-σιγά να γράφουν το προσχέδιο της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Εκείνο που εξετάζει η τρόικα μαζί με το οικονομικό επιτελείο είναι οι τρόποι που θα πρέπει να προχωρήσουν οι 89 νομοθετικές ρυθμίσεις μέχρι την 18η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, «αγκάθι» φέρεται να αποτελεί η ρήτρα απόκλισης από τους στόχους του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς η ΔΗΜΑΡ όπως είναι γνωστό, έχει ζητήσει να ισχύσει και αντίστροφα. Δηλαδή στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση πηγαίνει καλύτερα σε κάποιον στόχο τότε να υπάρξει αντίστοιχη ελάφρυνση σε ορισμένα από τα μέτρα.

Ερωτηματικό παραμένει όμως το μακροοικονομικό σενάριο που καταρτίζει η τρόικα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση (όπως εμφανίζεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού) η ύφεση θα είναι το 2013 στο 3,8%. Η τρόικα μιλά για 5%, ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει τα στοιχεία που εξηγούν αυτή την απόκλιση.

Πηγή: real.gr

Περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα: http://lpyrgos-hellasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου