Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Έρευνα: Περισσότεροι του αναμενόμενου οι μετεγχειρητικοί θάνατοι στην Ευρώπη

Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών κρατών για το ποσοστό των θανάτων των ασθενών μετά από τις διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις υποεκτιμούν τα πραγματικά δεδομένα. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη του είδους της στην Ευρώπη, που ανέλυσε την μετεγχειρητική έκβαση των σχετικών νοσοκομειακών επεμβάσεων.

Η έρευνα με την ονομασία European Surgical Outcomes Study (EuSOS), με επικεφαλής τον Ρούπερτ Πιρς του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε σε ειδικό τεύχος του έγκριτου ιατρικού περιοδικού The Lancet, μελέτησε πάνω από 46.000 θανάτους ασθενών μετά από επεμβάσεις σε 500 νοσοκομεία 28 ευρωπαϊκών χωρών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετεγχειρητικοί θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4%, που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η θνησιμότητα διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, με καλύτερη την Ισλανδία (ποσοστό θανάτων 1,2%) και χειρότερη τη Λετονία (21,5%). Σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένο ιατρικό σύστημα όπως η Βρετανία, η θνησιμότητα κινείται στο 3,6%, πολύ πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση για 1%.

Εκτός από τη Λετονία, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από ένα χειρουργείο, έχουν οι ασθενείς στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ ειδικότερα στη Δυτική Ευρώπη μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος στην Ιρλανδία και την Ιταλία. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαθεσιμότητα ελεύθερων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων παίζει κρίσιμο ρόλο για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης του ασθενούς μετά από μία χειρουργική επέμβαση, όπως βεβαίως και οι ικανότητες των χειρούργων.

Σε μια άλλη επιστημονική μελέτη, στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, με επικεφαλής τον Ντανιέλ Μπέινμπριτζ του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά διαπιστώθηκε ότι η επιβίωση των ασθενών μετά από γενική αναισθησία και εντός 48ώρου μετά από τη χειρουργική επέμβαση, έχει βελτιωθεί σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Βελτιώθηκε της επιβίωσης διεθνώς μετά από γενική αναισθησία.

Περισσότερες διεθνείς ειδήσεις: http://lpyrgos-international.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου