Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τρόικα: «Δεν αληθεύει η φημολογία για καθυστέρηση της έκθεσης»


Διαψεύδουν η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών το τηλεγράφημα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, που έκανε λόγο για καθυστέρηση στη σύνταξη της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα.


«Δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα Ματίας Μορς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν τα στελέχη της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. «Δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα», σημείωσαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. 

Νωρίτερα, το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και διπλωμάτες, ότι η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενδέχεται να συνταχθεί μετά τις 6 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενο σοκ για την παγκόσμια οικονομία πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Η έκθεση της τρόικας αναμενόταν τον Οκτώβριο, ενδεχομένως πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 8 του μήνα. «Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θέλει τίποτε σε μακροοικονομική κλίμακα να ταράξει την παγκόσμια οικονομία πριν από τις 6 Νοεμβρίου», δήλωσε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Είναι πιθανό η έκθεση της τρόικας να μετατεθεί για μετά τις αμερικανικές εκλογές», δήλωσε αξιωματούχος του Βερολίνου. Ερωτηθείς εάν αυτό είναι αίτημα της Ουάσιγκτον, απάντησε: «Δεν θέλουν εκπλήξεις».Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η δημοσιοποίηση της έκθεσης αναμένεται εντός του Οκτωβρίου, ενδεχομένως και πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Η έκθεση αποτελεί τη βάση για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το δάνειο στήριξης. Αν, τελικώς, η έκθεση δημοσιοποιηθεί μετά τις 6 Νοεμβρίου και εφόσον, βεβαίως, είναι θετική, τότε η εκταμίευση θα γίνει μετά τα μέσα Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ, υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη Αυγούστου κυκλοφορούσαν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Ομπάμα πίεζε τις χώρες της ευρωζώνης να αναβάλουν τυχόν αρνητικές αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.


Πηγή: tanea.gr

Περισσότερες πολιτικές ειδήσεις: http://lpyrgos-politics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου